Psi više vole Bijonse nego Betovena

Većina pasa bolje reaguje na pesmu Bijonse "Single ladies" i moderni zvuk nego na Mocartovu "Malu noćnu muziku" i klasične kompozicije, to je rezultat eksperimenta "Muzičke preferencije domaćih pasa" koju je organizovala kompanija "Soni".

Izvor: B92

Sreda, 25.05.2016.

13:40

Psi više vole Bijonse nego Betovena
Foto: Thinkstock

Kao i ljudi, i psi imaju svoj muzički ukus, pokazalo je sprovedeno istraživanje.

U eksperimentu je učestvovalo devet pasa različitih rasa kojima su naizmenično puštani hitovi Bijonse, Džastina Bibera, Tejlor Svift, Elvisa Prislija i Martina Geriksa i večne klasične kompozicije Baha, Pahelbela, Mocarta, Betovena i Čajkovskog.

Rezultat je pokazao da gotovo dve trećine ispitanih pasa (62 odsto) spontano radije bira da sluša na primer Bijonse, nego Betovena i klasične kompozicije koje je izabralo 38 odsto pasa.

Istraživači su puštali po jednu popularnu i jednu klasičnu pesmu s dva zvučnika dubokih baseva i u kombinaciji s raznobojnim trosmernim osvetljenjem koje prati ritam, a psi su se uglavnom duže zadržavali ispred zvučnika s popularnom muzikom, što sugeriše da više uživaju u slušanju energičnih ritmova.

Kakve pesme prijaju čovekovom najboljem prijatelju ispitivale su stručnjak za percepciju kod životinja i članica evropskog Udruženja za ispitivanje ponašanja životinja dr Ana Vilkinson i doktorantkinja Natalija Albukerki.

"Želeli smo da damo novo značenje zabavi, a za to nema boljeg načina nego da pozovemo svoje krznene prijatelje da nam se pridruže na podijumu za ples", rekao je direktor sektora za video i zvuk u kompaniji "Soni Jurope" Alberto Ajala.

Naučnici su i ranije ispitivali kako muzika utiče na životinje, i zaključili su, na primer, da krave koje slušaju Mocarta daju više mleka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: