75 godina filma „Prohujalo sa vihorom“

SAD obeležavaju 75 godina od izlaska filmskog klasika "Prohujalo s vihorom" prikazivanjem tog ostvarenja u 650 bioskopa širom zemlje od 28. septembra do 1. oktobra, prenose danas lokalni mediji u SAD.

Kultura

Izvor: Beta

Petak, 26.09.2014.

20:34

Default images

Film Viktora Fleminga biće prikazan u originalnom formatu i s posebnom prezentacijom na početku filma. Gledaoci će moći tada da kupe film u DVD verziji.

"Prohujalo s vihorom", koji traje 224 minuta, zasnovan je na istoimenom romanu spisateljice Margaret Mičel. Prvi put je prikazan u Atlanti 15. decembra 1939. godine.

Priča o Skarlet O'Hari u vihoru američkog građanskog rata 60-ih godina 19. veka osvojila je deset Oskara, a prvi put je tada dodeljen jednoj glumici tamne puti, Heti Mekdanijel.

Neki američki mediji smatraju da taj film drži rekord s najvišom zaradom u istoriji kinematografije. Film je zaradio 1,6 milijardi dolara, ispred "Ratova zvezda" iz 1977. godine sa zaradom od 1,45 milijardi dolara.

Na univerzitetu u Ostinu do januara 2015. godine traje izložba o istoriji filma.

Na toj izložbi su predstavljane haljine koje je nosila glavna junakinja Skarlet, koju je igrala Vivijen Li, kao i delovi originalnog rukopisa scenarija filma.

Pored Vivijen Li, glavne uloge u filmu igraju Klark Gejbl, Lesli Hauard i Olivija de Hevilend.

Američki Institut za film stavio je to ostvarenje na četvrto mesto na spisku "100 godina... 100 filmova", kao i na četvrto mesto na listi "Deset najboljih epskih filmova svih vremena".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

19 h

Podeli: