Večeras počinje 19. Ring Ring

Nakon odlaganja početka, Festival Ring Ring počinje večeras sa tri koncerta u Kulturnom centru Rex, od 20 časova.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 24.05.2014.

08:30

Default images

Raznovrsnost je uvek bila karakteristika Ring Ring festival. Festival otvara norveški gitarista Kim Myhr, čiji je, debi, solo album pobrao odlične kritike u muzičkoj stampi. Nakon njega ce nastupiti Milana Zarić i Richard Barrett, koji je kompoziciju “Tendril za harfu i elektroniku”, napisao za vodeću domaću harfistkinju. Njima će na sceni, nešto kasnije pridružiti Zsolt Sores, madjarski improvizator, dok veče zatvara trio nemačkog gitariste Joe Sachse-a, za koga kritičari tvrde da je Jimi Hendrix električne jazz gitare.

Ring Ring festival, poziva publiku i umetnike da nastave sa prikupljanjem pomoći postradalima i poplavama i tokom svake večeri trajanja festival, na, za to posebno određenom mestu u KC Rex.

Beogradska harfistkinja Milana Zarić je zaposlena u Beogradskoj filharmoniji na mestu prve harfe. Takođe je aktivna kao solo muzičar, improvizator i član ili osnivač različitih kamernih sastava u Srbiji i Holandiji. Kompozitori Hugo Morales Murguia, Falk Huebner, Teodora Stepančić, Jasna Velicković i Ana Gnjatović su joj posvetili dela. U periodu od 2009. do 2011. godine Milana Zarić se usavršavala na Kraljevskom konzervatorijumu u Hagu u oblasti savremene muzike za harfu i improvizacije. Po povratku u Beograd, osnovala je kolektiv i ansambl za novu muzikuStudio 6. Član je No borders orchestra, trija Timbre, Ansambla Žebeljan. Jedan je od osnivača kolektiva ImprovE, koji od 2012. godine redovno organizuje koncerte i performanse u Beogradu. Na ovom koncertu će zajedno sa Richard Barrettom izvesti njegovou kompoziciju “Tendril”. Richard Barrett je aktivan na međunarodnoj sceni i kao kompozitor i kao izvođač muzike improvizacije, a sarađivao je sa mnogim poznatim muzičarima iz obe oblasti, razvijajući radove i ideje koje ostavljaju iza sebe razlike između ova dva muzička žanra. Neke od višegodišnjih saradnji sa drugim muzičarima predstavljaju duo Furt koji je osnovao sa Paulom Obermajerom (a u skorije vreme je postao i član okteta Forch), zatim komponovanje i izvođenje dela sa grupom Elision, kao i redovni nastupi sa elektroakustičnim ansamblom Evana Parkera. Nedavni projekti uključuju i dvočasovni projekat za dvadeset tri izvođača i 3D ozvučenjem nazvan Construction, koji je premijerno izveo Elision 2011. godine, kao i jednosatnu life-form kompoziciju za violončelo i elektronske instrumente, u premijernom izvođenju Arne Deforse 2012. godine. Neki od aktuelnih projekata su novo delo komponovano za Simfonijski orkestar Štutgartskog radija, kao i dugoročni projekat sa ansamblom Studio6. Studirao je kompoziciju, a trenutno radi kao profesor na institutu za akustiku u Hagu.

Tendril za harfu i elektroniku napisao je 2013. za Milanu Zarić. U ovoj kompoziciji primećuje se konstantno preplitanje akustičnog i elektronskog zvuka, kao i prožimanje napisane i spontano izvedene muzike. Takođe predstavlja uvod u dužu kompoziciju koju Baret trenutno priprema za ansambl Studio6 i koja će biti premijerno izvedena 2015.

Zsolt Sõrés (Ahad) je muzičar improvizacije kroz elektroakustiku i noise muziku. Njegov glavni instrument je viola sa pet žica. Ahadova muzika je karakteristična po formacijskoj strategiji i naglim prelazima, upotrebom nestabilnih, promenljivih akustičnih sistema i konstantnim slojevima zvuka, kao i jedinstvenim elektronskim instrumentima (muzičke igračke, crackle box, ručno radjeni oscilatori, lo-fi sistemi, objekti koji odzvanjaju i sl.). U poslednjih dvadeset godina nastupao je sa brojnim muzičarima i kompozitorima improvizacije, free jazz- a i elektronske muzike na različitim festivalima širom sveta, brojnim događajima, performansima i klupskim koncertima širom Evrope i SAD-a.

Projekti na kojima trenutno radi: član tria zajedno uz Franz Hautzingera i Isabelle Duthoit, duo sa Jean Herve Peronom Art-Erririst (iz legendarnog krautrok benda Faust)...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: