Kojotovo putovanje u dubine organskog regea

Hornsman Coyote & Soulcraft najavljuju novi album nastupima na beogradskom Festivalu “Vračar Rocks” 1. novembra i u novosadskom klubu Quarter 9. novembra. Dok se radovi na albumu privode kraju, evo izveštaja sa jedne njihove probe…

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 31.10.2013.

10:45

Default images

“Publika dobija nagradno putovanje u dubine organskog dab ruts regea. Kapetan i posada su dovoljno iskusni da im to garantovano pruže!” – Nemanja Kojić – Kojot (a.k.a. Hornsman Coyote) odgovara na pitanje novinara i čitav Soulcraft bend se smeje. Počinje proba u podrumu kultnog beogradskog kulturnog centra.

U maloj sobici za probe natrpanom opremom, oblepljenoj plakatima i prašnjavom izolacijom, dešava se važan rege miting. Posle studijskog snimanja novog albuma Soulcraft benda sa Hornsman Coyotom, bend je pun pozitivne energije za predstojeće nastupe u beogradskom Božidarcu (1. 11.) i novosadskom Quarteru (9. 11.).

Za bubnjevima je Dejan Utvar, koga publika pamti od prvog albuma Kazne za uši, perkusija u Del Arnu, KKN, Eyesburna, Brejkersa, Lire Vega... Praiskonski ritam donose perkusije Vladimira Lešića, jednog od osnivača Del Arno benda, iza koga su stotine albuma, studio u koji su svi ušli, nebrojeno emisija na RTSu koje potpisuje kao kompozitor, dizajner tona ili muzički urednik, ali i teška borba za osnovna ljudska prava. Dubinama basa rukovodi Damjan Ćirilović, basista Smoke’n’Soul i diplomirani muzički producent, kompozitor ili dizajner zvuka za veliki broj filmova. Na klavijaturama kuva Vladimir Krkljuš, bubnjar i pevač S’N’S, jedan od najtalentovanijih mlađih muzičkih producenata u nas. Gitara prati ritam ili vrišti kad treba u rukama Slobodana Đukića, poznatijeg pod umetničkim imenom Jimie TripleB, žestokog bluzera, hardkorovca i regemana koga underground publika odlično zna, inače profesora gitare u muzičkoj školi. Drugi trombon, ali i mikrofon za prateće vokale, je u rukama Mladena Lukića, akademskog duvača, tromboniste u bendu Bizar Bazar i orkestru Pozorišta na Terazijama, soulmana čije vokalne sposobnosti će tek biti otkrivene javnosti.

Ženski bekvokal, koji daje posebnu boju zvuku, je Đurđica Gajić Đu, čiji glas i talenat za dizajn tona najbolje poznaju najmlađi koji prate animirane filmove i serije. Spisak pesama, trombon i mikrofon je u Kojotovim rukama...međunarodne turneje sa najvećim zvezdama rege zvuka danas, desetine rege ploča i život za muziku...sedam izdanja samo u ovoj godini i Del Arno, Sunshine, Eyesburn, Dead Ideas, Multietnička atrakcija... Zanos posvećenika. Set lista vodi ka usijanju. Između pesama smeh i vika, svi uživaju.

Na pauzi Kojot prepričava neki veselo-opasan momenat koji je doživeo sa Martinom (Martinees Selecta) na turi na dalekom severu Evrope, nadovezuje se slikom mesnate sofre koja ga je dočekala u nekom malom mestu Srbije iako je vegetarijanac. Neko pita i za drugu predgrupu na beogradskoj svirci – The Socks, pominje devojke u postavi. Jimie kaže da tu sviraju i njegovi učenici. Kojoj priča kako je ovoga leta deli binu sa njima na nekoj masovnoj svirci i karakteriše ih kao „srpski Bad Brains“. Na pitanje o dolazećem albumu odgovara: „Album će biti objavljen u decembru, u toku su završni radovi, pa omot, fotkanje, odluka o prvom spotu... Siguran sam da će ostaviti dubok trag.“

The Socks su iz Velike Plane i okupili su se tokom leta 2007. godine. Glavni razlog postojanja benda je apsolutno uživanje svih članova u onome što rade – pravljenje divne Jah muzike sa porukom večnog mira i univerzalne ljubavi! Muzika koju sviraju je fuzija modernog čvrstog rocka i roots reggae dub zvuka. Ne ograničavaju se previše stilovima I žanrovima, ali neki okviri ipak postoje. Tokom prethodnih godina odsvirali su stotinak koncerata širom zemlje, uključujući dva velika KSTova maskenbala u Beogradu, dva nastupa na Trenchtown Festivalu na Paliću, kao i par koncerata koje su otvarali za Kanda, Kodžu i Nebojšu. 2011. završili su svoj prvi full length album nazvan "New Wind".

Martin Gak (Martinees Selecta) iz Kikinde reggae / dub dj-ingom počinje da se bavi početkom 2005. i iza sebe ima mnoštvo nastupa u regionu i na raznoraznim festivalima. Sredinom 2006. godine zapoceo je saradnju sa Hornsman Coyote-om i do danas je njegov stalni selektor u sound system varijanti. Pored toga, svirao je perkusije u metal/hc bendu Downstroy od 2004. do 2010.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: