Delo Isidore Žebeljan otvorilo festival u Bregencu

Na otvaranju jednog od najznačajnijih svetskih muzičkih festivala, Festivala u Bregencu, u sredu, 17. jula, premijerno je izvedena kompozicija Isidore Žebeljan.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 20.07.2013.

16:58

Default images

Kompozicija "Zujte strune, metamamorfoza na teme iz Mocartove 'Čarobne frule'" pisana je za simfonijski orkestar. Nastala je kao porudžbina Festivala u Bregencu, a premijerno su je izveli Bečki simfoničari i dirigent Pol Danijel.

Na svečanom otvaranju festivala, koji je održan u Velikoj sali Festivalskog pozorišta, prisustvovala je celokupna politička elita Austrije: austrijski predsednik Hajnc Fišer, austrijski kancelar Verner Fajman, ministarka kulture Klaudija Šmid, kao i predstavnici crkvenog i vojnog vrha zemlje.
Svečano otvaranje direktno je prenosila austrijska radio-televizija ORF, a kompozicija Isidore Žebeljan pozdravljena je burnim ovacijama publike, čije oduševljenje deli i kritika u austrijskoj štampi.

Festival u Bregencu je drugi značajni svetski festival, koji je ove godine otvoren kompozicijom Isidore Žebeljan – u junu je to bio "City of London" Festival.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: