Kultura

Petak, 14.12.2012.

12:35

120 knjiga za NIN-ovu nagradu

Dodela NIN-ove nagrade za najbolji roman 2012. godine u znaku je hiperprodukcije, budući da je redakciji tog beogradskog nedeljnika za sada stiglo čak 120 naslova koji ispunjavaju uslove. Moguće je da će ih biti još, s obzirom da je rok za slanje 31. decembar.

Izvor: Izvor: SEEcult.org

Default images

Od ukupno pristiglih, 92 romana su napisali pisci, a 28 potpisuju spisateljice, objavio je NIN, koji će u narednom broju saopštiti širi izbor žirija, prenosi portal SEEcult.

Među pristiglim romanima su i nova dela ranijih dobitnika NIN-ove nagrade - “BonaviaDragana Velikića (Stubova kulture), koji je nagrađen 2007. godine za “Ruski prozor”, te “DugovečnostSvetislava Basare (Laguna), nagrađenog 2006. za “Uspon i pad Parkinsonove bolesti”.

Najviše izdavača tradicionalno je iz Beograda, čak 68, a po brojnosti slede izdavačke kuće iz Novog Sada i Banjaluke, dok su u manjem broju prisutni i izdavači iz Zrenjanina, Kragujevca, Valjeva, Malog Crnića…

Prošle godine NIN-ova nagrada dodeljena je Slobodanu Tišmi za "Bernardijevu sobu", u izdanju Kulturnog centra Novi Sad, a nagrađeni autor, koji je stekao opšte simpatije skromnošću i iskrenošću, održao je besedu koju je nazvao “Radost za stvaraoca, patnja za stvorenog”.

Pisac, pesnik i konceptualni umetnik, Tišma je dobio plaketu i novčani iznos od milion dinara (oko 10.000 evra), koji je obezbedio Telekom Srbije kao sponzor.

Zahvaljujući na nagradi, Tišma je rekao, između ostalog, da su političari i umetnici kao braća, jer su i politika i umetnost područja volje za moć koja podrazumeva i stvaranje i kreaciju, kao nešto pozitivno, ali i nadvladavanje i poništavanje.

Žiri NIN-ove nagrade, kojim je predsedavao Vasa Pavković, ukupno je imao prošle godine posla sa 102 knjige.

Prema pravilima koje je žiri NIN-ove nagrade ustanovio 2011. godine, u konkurenciji mogu biti samo romani objavljeni na srpskom jeziku, bez obzira na mesto izdavanja.

NIN-ova nagrada je od 1954. godine do raspada bivše Jugoslavije dodeljivana piscima sa celog tog prostora, a trostruki laureat je Oskar Davičo, dok su dvostruki bili Dobrica Ćosić i Živojin Pavlović.

Spisak radova koji su stigli do sada u NIN i koji ispunjavaju uslove da budu u konkurenciji za nagradu pogledajte ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

16 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

21 h

Podeli: