Kultura

Petak, 03.12.2010.

12:33

Drugi BeFem 11. i 12. decembra

Drugi po redu BeFem održaće se 11. i 12. decembra u Kulturnom centru REX i Klubu Apartman. BeFem 2010 rezultat je saradnje i razmene znanja aktivistkinja i aktivista, teoretičarki i umetnica iz Švedske, Srbije i regiona, a podržan je od strane Švedskog instituta. Festival donosi diskusione forume, radionice, žensko filmsko stvaralaštvo, stand up komediju, stensil akcije, DJ performanse.

Izvor: B92

Default images

BeFem, festival feminističke kulture i akcije, promoviše ideje i politike feminizma. Festival je nastao kao potvrda kontinuiteta feminističkog delovanja na ovim prostorima, ali istovremeno otvara nova polja akcije kroz dijalog i inicijative feministkinja sa različitom istorijom.

Program BeFema 2010 fokusiran je na preispitivanje i promišljanje različitih feminističkih strategija u procesu i borbi za emancipaciju žena, ali i izgradnji političkog modela društvene solidarnosti sa Drugim izloženim diskriminaciji. Istovremeno, cilj je i da dekonstruišu negativni stereotipi o feminizmu i feministkinjama, koji se iznova regenerišu u našem društvu i da se na taj način feministička akcija i teorija približi nekim novim generacijama.

PROGRAM 2. BeFem-a

11. decembar, subota
------Rex, Jevrejska 16------
14:00 Otvaranje
14.15-15.15 Razgovor: Humor kao feministička strategija
Feminizam se često vezuje za buku i bes, ljutu borbu. Ali feministički aktivizam nudi toliko razloga i mogućnosti za smeh i radost. Kako kombinovati političku akciju i veliku dozu humora pokazaće nam jedna stand up komičarka i crtačica stripa.
Govore: Liv Strömqvist, Moa Svan
15.30-16.30 Razgovor: Muškarci u feminizmu, muškarci o feminizmu
Da li je feminizam ekskluzivno žensko pitanje ili i muškarci mogu dati svoj doprinos? Ako je odgovor potvrdan, iz koje pozicije i sa kojom perspektivom, kakvom slikom budućnosti? Tri muškaraca iz Srbije i Švedska će izneti svoja iskustva i ramišljanja
Govore: Christoph Emanuelle Fielder, Ivan Živić, Relja Popović
Moderatorka: Hana Ćopić
17.00-18.00 Razgovor: Šta sad ljubav ima s tim*?
*feminizmom
Kako nastaje ideja o romantičnoj ljubavi? Ima li ljubavi bez znanja o njoj? Zašto heteroseksualna porodica predstavlja dominantnu matricu u organizaciji svakodnevnice? Šta možemo otkriti ako dekonstruišemo koncept ljubavi? I kakve veze Mileva Marić-Einsten i Whitney Houston imaju sa tim?
Govore: Liv Strömqvist (crtačica stripa), Jelisaveta Blagojević (filozofkinja) Moderatorka: Christina Wassholm
18.30-20.00 Premijera filma "12-15%”, 15 min
Dokumentarni film Ženskog INDOK Centra "12-15%" bavi se prisustvom i načinima predstavljanja žena i drugih marginalizovanih grupa u medijima. Bazira se na rezultatima višegodišnjih istraživanja medija Ženskog INDOK Centra, ilustrativnim primerima i intervjuima sa osobama koje se medijima bave na različite načine.
Kroz kolaž raznolikih iskustava, razmišljanja, kreativnih predloga o mogućim promenama, bogato ilustrovanih podacima i primerima, ova tema dobija nove dimenzije i otvara nova pitanja.



Autorke filma: Violeta Anđelković i Lidija Vasiljević
Govore: Violeta Anđelković i Lidija Vasiljević (Žindok), Minja Bogavac (dramaturškinja), Ivana Semerad (Elle magazin)

------Klub Apartman (Karađorđeva 43)------

21.30-22.00 Muzička priča Cicely Irvine (SWE)
U toku ovih pola sata Cicely nas vodi na putovanje kroz beskrajna prostranstva. Dopustite da muzika koju stvara plovi od nje ka vama, od vas ka njoj.
22.15-23.00 Trag ljudskih zuba Fens teatar (SRB)
“Trag ljudskih zuba” je predstava rađena po istinitoj priči o skloništu za žene i decu žrtve porodičnog nasilja u Beogradu, koje je moralo biti zatvoreno nakon incidenta koji predstava prikazuje. U uloge Z.K. i Grozdane utkane su životne priče različitih žena iz skloništa i predstavljene su kroz dve životne priče. Predstava govori o ženama koje iz različitih situacija porodičnog nasilja odlaze u sigurnu žensku kuću / sklonište i o njihovim životima pre i posle izlaska iz situacije nasilja. Likovi takođe govore o svom telu, majčinstvu i seksualnosti, ali i svojim različitim stavovima obogaćuju tešku tematiku humorom, sarkazmom i ironijom. Tačnije, predstava je prožeta tragikomičnim dijalozima, usponima i padovima dveju potpuno različitih žena.
Uloge: Olga Blanarik - Shade i Biljana Stanković - Lori
Scenario: Mirjana Ojdanić
Režija: Biljana Stanković – Lori
23.00-23.20 Le wHORe (SRB)
Prvi feministički lezbejski hor u Srbiji pevaće neke slatke drage melodije, raznežiti vas i upaliti svetlost u vašim zenicama.
23.30-00.00 Stand-up comedy Moa Svan (SWE)
00.00-02.00 DJ Elle. M.(BiH)
02.00-04.30 DJane Jasmina (BiH)

12. decembar, nedelja
------REX, Jevrejska 16------
13.00-14.00 Tribina: Rasizam, homofobija, militarizam – feminističke strategije, odgovori i kritike
Šta su feministički koraci u borbi protiv straha, mržnje i nasilja? Kako solidarnost deluje u praksi i da li smo mi u njoj zaista tako dobri kako želimo da verujemo da jesmo?
Govore: Shadé Jalali (stručnjakinja za ravnopravnost), Vera Kurtić (Ženski prostor), Katarina Lončarevic (Centar za ženske studije, Beograd), Boban Stojanović (Kviria centar), Jelena Savić (aktivistkinja) Moderatorka: Adriana Zaharijević (Centar za ženske studije, Beograd)
14.15-16.00 Radionica: Metode za anti-rasističko i feminističko delovanje
Radionicu vodi Shadé Jalali.
16.30-18.30 “Stensil akcija”
Savladajte stensil tehniku, izađite na ulice i učinite vaš grad lepšim.
Radionicu vodi slikarka Anđela Mujčić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

21 h

Podeli: