Sastav Gang Of Four u Beogradu

Čuveni engleski nju vejv bend „Gang Of Four“ nastupiće u Bašti Studentskog kulturnog centra u Beogradu 9. maja u 21 čas.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 23.04.2008.

14:00

Default images

Nastup sastava "Gang Of Four" će ujedno biti i otvaranje bašte studentskog kulturnog centra. Ulaznice su u prodaji na blagajni SKC-a, Doma omladine i svim Eventim prodajnim mestima, po ceni od 2000 dinara.

Legendarni engleski nju vejv bend "Gang Of Four" osnovan je još 1977. godine u Lidsu, od strane dvojice prijatelja, Endija Gila (gitara) i Džona Kinga (vokal), a pod izrazitim uticajem njujorške scene iz tog vremena i posle njihovog zajedničkog boravka u Njujorku gde su imali priliku da u čuvenom klubu "CBGB" pogledaju nastupe bendova "The Ramones" i "Television". Po povratku u Englesku Gil i King pronalaze basistu Dejva Alena i bubnjara Hugoa Burnama i četvoročlana banda je spremna da pokori najpre Veliku Britaniju, a potom i ostatak planete.

Već 1978. snimaju prvi EP singl formata "Damaged Goods / Love Like Anthrax / Armalite Rifle". Singl je postao broj 1 hit britanske nezavisne produkcije, a "Gang Of Four" omiljeni bend najuticajnijeg tamošnjeg di džeja – Džona Pila.

1979. godine potpisuju za EMI Records i iste godine objavljuju danas jednu od neizostavnih lektira svakog ozbiljnog poklonika rok muzike uopšte i svakako ikonu za sve zaljubljenike u nju vejv i muziku s kraja 7. decenije prošlog veka – «Entertainment!». Debi album napravio je pravu revoluciju u zvuku odlazećih 70-tih i bendu doneo oreol najuticajnijeg britanskog nju vejv sastava, a njihov muzički izraz sa naglašenom nervoznom gitarom, koja u tragovima podjednako podseća na Vilka Džonsona i Džimija Hendriksa, i dan danas slovi za jedan od najoriginalnijih u rok istoriji.

Agresivna gitara, funkoidna, a sirova ritam sekcija i sugestivna interpretacija Jona Kinga, te angažovani tekstovi koji su ništa manji trn u oku konzervativne Britanije tog doba od, recimo tekstova "The Clash" ili "Sex Pistols", rezultiraju velikim interesovanjem javnosti za "Gang Of Four", svežu krv unutar već vidno onemoćale punk scene. No, već tada, tako reći na zaletu ozbiljnije karijere, članovi benda dolaze u sukob sa puritanskim slojem britanskog establišmenta. Najpre napuštaju snimanje "Top Of The Pops" jer im je rečeno da moraju da promene tekst pesme "At Home He's A Tourist" (BBC-jevim šefovima se nije dopala reč kondomi doživevši je kao previše provokativnu za TV izvođenje!!), a potom je i sam singl, koji je najavljivao album, bio skinut sa emitovanja BBC radija i TV. Na kraju, EMI diže ruke od benda i svoju pažnju fokusira na "Duran Duran".

Bend koji je bezmalo uticajan kao i "Velvet Underground" ne uspeva da iznova pronađe formulu koja ih je učinila velikim krajem 70-tih i početkom 80-tih godina XX veka. Ipak, iz trećeg pokušaja, u originalnoj postavi, onoj koja je snimila prva 2 albuma i napravila ime koje će u istoriji rok muzike obezbediti mesto u poglavlju o najinovativnijim i najuticajnijim grupama svih vremena, "Gang Of Four" prave veliki povratak 2005. godine sjajnim albumom "Return The Gift" na kojem su sabrali svoje najveće hitove i ponovo ih odsvirali vrativši u život nezaboravne pesme četvoročlane bande iz Lidsa.

Sve to na radost kako visokotiražnih bendova kojima su utrli put u svet muzike (U2, R.E.M., Red Hot Chili Peppers, Franz Ferdinand, Rapture, Bloc Party itd), tako i na radost bendova kojima broj prodatih albuma ne igra važnu ulogu u karijeri (Dirtbombs, Intelligance, Shellac, Misson Of Burma...).

Od 2005. Gang Of Four naplaćuju svoj ogromni uticaj na kompletnu rokenrol scenu svirajući širom planete i većina onih koji su imali priliku da ih vide u 80-tim tvrde da je to danas daleko bolje i ubedljivije nego što je bilo pre više od 25 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: