Kultura

Ponedeljak, 13.03.2023.

06:26

Ludnica na "Oskarima" VIDEO

Prema očekivanju, najbolji film 95. dodele Oskara proglašeno je ostvarenje " Sve u isto vreme"

Izvor: B92, Tanjug

Ludnica na
Foto: Tanjug/AP Photo/John Locher

Posle šest zlatnih statueta od početka večeri, "luda" avanturistička komedija osvojila je u Dolbi teatru i Oskara za najbolji film. Naučnofantastična akcija "Sve u isto vreme" apsolutni je pobednik 95. dodele Oskara sa sedam zlatnih statueta, uključujući i onu za najbolji film.

Ratni spektakl "Na zapadu ništa novo" nagrađen je sa četiri Oskara.

Oskari za Mišel Jeo i Brendana Frejzera

Najbolja glumica na dodeli Oskara u Dolbi tetaru je Mišel Jeo za film "Sve u isto vreme".

Brendan Frejzer je najbolji glumac za ulogu u filmu "Kit" (Whale).

Drugi Oskar u karijeri za najbolju montažu dobio je Pol Rodžers za ostvarenje "Sve u isto vreme".

Danijel Kvon i Danijel Šajnert trijufovali su večeras u kategoriji: najbolja režija, za film "Sve u isto vreme".

Prvenac za Džejni Li Kertis i velika pobeda Ki Hju Kvana

Oskar za najbolji mušku sporednu ulogu otišao je u ruke Ki Hju Kvana za ulogu i filmu "Sve i isto vreme". On je nagradu posvetio svojoj majci. Oskarom za najbolju sporednu žensku ulogu nagrađena je Džejmi Li Kertis za ulogu u istom ostvarenju. Slavna glumica je posvetila nagradu ekipi filma i porodici. U kategoriji dugometražnog animiranog filma, nagrađeno je ostvarenje "Pinokio" slavnog reditelja Giljerma del Tora.

Giljelmo del Toro je kratko poručio u Dolbi teatru da budućnost filma pripada animaciji.

Oskar i za "Top Gan"

Najbolji originalni scenario napisali su Denijel Kvon i Denijel Šajnert za ostvarenje "Sve u isto vreme", koje večeras imalo najviše nominacija.

Oskarom za najbolji adaptirani scenario nagrađena je Sara Poli za dramu "Žene govore".

Film "Top Gan: Maverik" osvojio je statuetu za najbolji zvuk.

Posle Zlatnog globusa i Bafte simpatični Indijci M. M. Keravani i Čandrabose dobili su i Oskara za najbolju pesmu "Naatu Naatu" iz filma "RRR".

Veliki uspeh za "Na zapadu ništa novo"

Oskar za najbolji kratki dokumentarni film otišao je u ruke Kartiki Gonsalves i Gunet Mongi za ostvarenje "Šaptači slonovima",

Britanci Čarli Makesi i Metju Frojd nagrađeni su za najbolje kratko animirano ostvarenje "Dečak, krtica, lisac i konj".

Oskar za najbolju scenografiju prema očekivanjima pripao je Kristijanu Goldbeku i Ernestinu Hiperu za njihov rad u produkciji ratnog spektakla "Na zapadu ništa novo". Isti film dobio je zlatnu statuetu u kategoriji najbolja muzika.

Folker Bertelman napisao je muziku za ostvarenje "Na zapadu, ništa novo".

Niko nije imao sumnju da će Oskar za najbolje vizuelne efekte otići ostvarenju "Avatar: Put vode".

Prema očekivanjima, nemačka adaptacija "Na Zapadu, ništa novo", remek-dela romanopisca Eriha Marije Remarka (Erich Maria Remarque) o užasima Prvog svetskog rata, osvojila je večeras u Los Anđelesu Oskara za najbolji film van engleskog govornog područija.

Reditelj filma je Edvard Berger. Film u produkciji Netfliksa (Netflix) treća je verzija knjige koja je prikazana na ekranu u jednom veku, ali prva na nemačkom jeziku. Oskarom za najbolji dokumentarni film nagrađeno je ostvarenje "Navaljni" koje govori o ruskom disidentu Alekseju Navaljnem.

Danja Navaljni, supruga Alekseja Navaljnog kazala je u Dolbi teatru da je njen muž u zatvoru jer govori istinu. U kategoriji najbolji igrani kratki fim pobedilo je ostvarenje "Irsko opraštanje". Pevačica sa Barbadosa, Rijana, nastupla je na sceni Dolbi teatra i uspela sve u sali da podigne na noge. Očaravajući nastup imao je i Leni Kravic, kao i Dejvid Birn i Lejdi Gaga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

12 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

17 h

Podeli: