Još jedna nagrada za Glavonićev "Teret"

Srpski reditelj Ognjen Glavonić osvojio je nagradu "Zlatna zvezda" za najbolju režiju za film "Teret" na 17. međunarodnom filmskom festivalu u Marakešu.

Kultura

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 11.12.2018.

17:00

Još jedna nagrada za Glavonićev
Foto: Thinkstock

Odluku je doneo žiri u sastavu: Džejms Grej, Loren Kante, Mišel Franko, Dakota Džonson, Lin Remzi, Danijel Brul, Žoana Hadžitomas, Ileana D'Kruz i Tala Hadid.

Nagradu za najbolji film uručila je Monika Beluči rediteljki Sudabeh Mortezai za film "Joy", koji govori o mladoj ženi prisiljenoj na prostituciju.

Nagrada žirija otišla je Lili Aviles za njeno debitantsko ostvarenje "The Chambermaid", Nidhal Sadi osvojio je nagradu za najboljeg glumca za tunišansku porodičnu dramu "Look at Me", dok je nagrada za najbolju glumicu dodeljena Aeni Švarc za njenu moćnu izvedbu u nemačkoj drami "All is good".

U toku festivala, Martin Skorseze je "Zlatnu zvezdu" za životno delo uručio svom prijatelju i saradniku Robertu de Niru.

Pored njih, gosti su bili i Anjes Varda, Giljermo del Toro, Vigo Mortensen, Gael Garsija Bernal, Kristijan Mundjiu, Lorens Fišburn, Kjara Mastrojani...

"Teret" je Glavonićev prvi igrani dugometražni film i trenutno se nalazi na repertoaru nekoliko bioskopa u Srbiji, nakon srpske premijere u okviru Festivala autorskog filma.

Radnja prati Vladu, vozača kamiona koji tokom NATO bombardovanja Srbije 1999. godine, prevozi nepoznat teret sa Kosova do Beograda. Glavnu ulogu tumači Leon Lučev, a igraju i Pavle Čemerikić, Tamara Krcunović, Igor Benčina i Ivan Lučev.

"Teret" je do 12. decembra na repertoaru Dvorane Kulturnog centra Beograda, od 13. decembra će se prikazivati u bioskopu "Eurocinema" u Subotici, od 20. u Kulturnom centru Vrnjačka Banja, 24. i 25. decembra u Domu kulture Čačak, a od 27. u Kulturnom centru Kruševac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: