"Evropa ne želi novi Kipar"

Vlastima i u Beogradu i u Prištini je u interesu da dođe do sprovođenja Briselskog sporazuma, kaže potpredsednik nemačkog Maršalovog fonda Ivan Vejvoda.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.03.2015.

16:40

Default images

"Beogradu i Prištini puno toga zavisi od primene Briselskog sporazuma. Prištini dobijanje Sporazuma o stabilizaciji, što bi moglo da se dogodi u septembru, a Beogradu otvaranje prvih poglavlja u pregovrima sa Evropskom unijom", rekao je Vejvoda u Kažiprstu B92.

Kako je naveo, Evropa već deset godina poručuje da želi da se taj problem reši.

"Evropa ne želi novi Kipar, još jednu državu koja nije rešila svoje teritorijalno pitanje", kaže Vejvoda i dodaje da ni Srbija neće napredovati ako ovo pitanje ne reši.

Potpredsednik nemačkog Maršalovog fonda kaže da pored Brisela i Vašingtona i Berlin i dalje ima važnu ulogu.

Vejvoda kaže da je pitanje da li će Vojislav Šešelj biti vraćen u Haški tribunal pitanje za vladu i ministra pravde.

Upitan da li će međunarodna zajednica reagovati na izjavu pojedinih ministra da je vraćanje Šešelja u Hag pokušaj rušenja vlade Aleksandra Vučićae, Vejvoda kaže da ne veruje da će se bilo ko time baviti.

"Reč je o međunarodnoj javnosti i onih koji drže vlast u međunarodnoj javnosti, oni ipak čekaju formalnu odluku i izjavu same vlade ili premijera ili onoga ko je meritoran u toj stvari, a to je ministar pravde", kazao je Vejvoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: