"Svim sredstvima protiv džihadista"

Međunarodna zajednica obećala je da će podržati borbu iračkih vlasti protiv organizacije Islamska država svim neophodnim sredstvima, uključujući i vojnu pomoć.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.09.2014.

08:57

Default images

Predstavnici 30 zemalja učestvovali su na konferenciji u Parizu o zajedničkoj strategiji protiv džihadista Islamske države koji kontrolišu delove Iraka i Sirije.

"Učesnici konferencije u Parizu rekli su da Islamska država predstavlja pretnju po Irak, ali i po čitavu međunarodnu zajednicu ... Obećali su podršku novoj iračkoj vladi u borbi protiv Islamske države svim neophodnim sredstvima, uključujući i odgovarajuću vojnu pomoć", piše u završnom tekstu današnjeg skupa.

Ta podrška će biti data "uz poštovanje međunarodnog prava i bezbednosti civilnog stanovništva", dodaje se u tekstu.

Francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus izrazio je zadovoljstvo što je na skupu učestvovalo "30 zemalja, koje su među najmoćnijim u svetu i koje su geografski i ideološki različite, ali su sve rekle 'Rešene smo da se borimo protiv Islamske države'".

"Mnogo smo jutros insistirali na neophodnosti obustavljanja finansiranja te terorističke grupe i uskoro će u tom smislu biti održana konferencija na inicijativu naših prijatelja iz Bahreina", dodao je Fabijus.

Otvarajući konferenciju predsednik Francuske Fransoa Oland je istakao je da nema vremena za gubljenje i da odgovor na pretnju ekstremista mora da bude globalan.

"Kakva je pretnja? Ona je globalna tako da i odgovor mora da bude globalan", poručio je francuski predsednik, prenela je agencija Rojters.

Oland je pozvao na pružanje potpune podrške umerenim pobunjenicima u Siriji, koji se bore protiv režima predsednika Bašara el Asada, prenela je agencija AFP.

"Za Francusku oni su snage demokratske opozicije...Moraju biti podržani svim sredstvima", rekao je Oland.

Francuski predsednik rekao je i da je borba Iračana protiv terorizma "takođe i naša borba".

Oland je pozvao na "jasno, lojalno i snažno" angažovanje u zemlji na strani iračke vlade, prenela je francuska agencija.

Nekoliko arapskih zemalja ponudilo je da učestvuje u vazdušnim udarima na džihadiste u Iraku, a Australija je ponudila da pošalje 600 svojih vojnika u Irak i Siriju, saopštili su američki zvaničnici.

Francuska se pridružila Britaniji u izvođenju izviđačkih letova u okviru podrške američkoj vazdušnoj kampanji protiv džihadista u Iraku, rekao je ministar odbrane Francuske Žan-Iv Le Drijan, prenela je francuska agencija.

Francuska ima baze u Ujedinjenim Arapskim Emiratima gde su stacionirani i borbeni i izviđački avioni.

Broj zemalja koje pristupaju koaliciji "raste skoro iz sata u sat", od Evrope do Bliskog istoka, Japana, Južne Koreje pa do Novog Zelanda, rekao je agenciji AFP neimenovani američki zvaničnik u Parizu.

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je da je "izuzetno ohrabren" obećanjima u vezi vojne pomoći u borbi protiv islamskih ekstremista.

Premijer Velike Britanije Dejvid Kameron obećao je uoči pariske konferencije da će Britanija uhvatiti odgovorne za jezivo ubistvo britanskog taoca Dejvida Hejnsa, opisujući ih kao "oličenje zla".

Kameron nije pomenuo nikakve vazdušne napade na Islamsku drzavu, zbog javnog mnjenja prezasićenog ratovima i osetljivosti trenutka uoči referenduma o nezavisnosti Škotske 18. septembra, navela je francuska agencija.

Hejns je treći zapadni državljanin kojem su džihadisti Islamske države odsekli glavu u razmaku manjem od mesec dana.

Snimak odrubljivanja glave Hejnsu obelodanjen je u subotu, a džihadisti su tada zapretili da će ubiti još jednog zarobljenog Britanca Alana Heninga.

Džihadisti su na isti način prethodnog meseca usmrtili dvojicu Amerikanaca, novinare Džejmsa Folija i Stivena Sotlofa.

SAD od 8. avgusta vode vazdušnu kampanju protiv Islamske države na severu Iraka, a više zemalja isporučuje oružje iračkim Kurdima koji se bore protiv džihadista.

Na konferenciji o bezbednosti u Iraku učestvovalo je oko 30 arapskih i zapadnih zemalja kao i pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN - SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: