Srbija može da računa na Britaniju

Ambasador Velike Britanije u Beogradu Denis Kif izjavio je da Srbija na svom evropskom putu i dalje može da računa na podršku britanske vlade.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.07.2014.

15:18

Default images

On je dodao da London očekuje nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

"Podržavamo dijalog i Briselski sporazum, postoje teškoće trenutno zbog izbora i promene vlade u Prištini, ali za nas je veoma važan nastavak dijalog i nastavak procesa implementacije Briselskog sporazuma", rekao je Kif u intervjuu za Radio Beograd.

Na pitanje da li Britanija očekuje da Srbija u doglednom periodu, ali pre pristupanja EU, uspostavi neku vrstu priznanja Kosova, ili će se to ostaviti kao otvoreno pitanje do kraja, britanski ambasador je odgovorio:

"Videćemo. Politika EU je da je potrebna normalizacija odnosa. Mi u Velikoj Britaniji prizanjemo Kosovo i jasno je da je ovo pitanje ključno za pregovore. Ova poglavlja će biti veoma važna, ali videćemo".

Kada je reč o bilateralnim odnosima, Kif je ocenio da su oni dobri, podsetivši da su Srbija i Britanija pre 100 godina bili saveznici u Prvom svetskom ratu i da su tada imale veoma dobre odnose na osnovu zajedničkih vrednosti.

"To nam govori da imamo zajedničke vrednosti, da su u periodu kada Srbija ima pregovore o pristupanju EU, te vrednosti opet važne za nas i vas", rekao je on.

Upitan da li je Britanija danas saveznik Srbije, ambasador Kif odgovora pozitivno.

"Vi imate našu podršku. Moj zadatak u Beogradu je jednostavan i za mene prijatan - podrška pregovorima, reformama, pozitivnoj ulozi Srbije u regionu", istakao je Kif.

"Za nas u Velikoj Britaniji je pristupanje Srbije EU okvir svih naših odnosa", dodao je on.

Komentarišući usvajanje medijskih zakona, britanski ambasador ocenjuje da je "vitalna, slobodna i dinamična medijska scena preduslov za demokratiju i društveni dijalog".

"Nakon usvajanja zakona u skupštini, biće važna implementacija, pažljiva primena reforme u cilju postizanja uređenja ekonomski održive i slobodne medijske scene. To je za budućnost zemlje veoma važno", dodao je on.

Na pitanje šta britanski investitori očekuju od usvajanja reformskih zakona i promena u Srbiji, Kif ističe da je najvažnije "predvidljivo uređeno poslovno okruženje, vladavina zakona, efikasno i nezavisno sudstvo, a naročito pojednostavljivanje procedura izdavanja građevinskih dozvola i priznanje diploma stranih fakulteta".

Ta pitanja su, po njegovim rečima, važna ne samo za investitore, već i za privredu Srbije i njene građane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: