Utorak, 08.04.2014.

19:57

Harkov odbacio zahtev demonstranata

Ukrajinski grad Harkov odbacio je danas sve zahteve proruskih demonstranata, koji traže referendum za veću autonomiju od Kijeva.

Izvor: Tanjug

Default images

Demonstranti su i dalje ispred gradske vlade, čiju su zgradu zauzeli u ponedeljak, ali su iz nje rano jutros izbačeni.

Zamenik guvernera Harkova, Vasilij Homa, rekao je Agenciji Frans pres da su odbačeni svi zahtevi demonstranata jer su "apsolutno neizvodljivi, nemogući i nezakoniti".

Harkov se nalazi na istoku Ukrajine, svega 40 kilometara od granice sa Rusijom.

Učesnici protesta tražili su da se taj grad priključi drugim ukrajinskim gradovima koji zahtevaju sazivanje referenduma o većoj autonomiji.

"Svi znaju... da regionalni savet nema ovlašćenja da donese takvu odluku. To nije u skladu sa ukrajinskim zakonom o lokalnoj samoupravi", rekao je Homa.

U poslednja tri dana, zgrada gradske vlade dva puta je bila u rukama stotina proruskih demonstranata, koji su se sukobili s policijom.

Medju učesnicima protesta bilo je mnogo mladih ljudi, ali i starijih žena, prenosi AFP.

"Svaki novi napad postaje sve žešći, a demonstranti koriste oružje poput petardi i vatrometa", rekao je Homa sinoć.

"Oko ponoći su ponovo napali i koristili su jednostavnu taktiku: zapalili su prostorije unutar zgrade. Gust dim je ispunio zgradu i policija više nije mogla da ostane unutra", dodao je on.

Policija je rano jutros ponovo zauzela objekat, u kome je našla nagomilane kamenice i veće količine hrane.

Homa je to nazvao "dobro organizovanim napadom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

16 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

21 h

Podeli: