Eštonova iznosi izveštaj o Srbiji

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton počela je popodne da podnosi izveštaj o napretku Srbije šefovima diplomatija zemalja članica EU koji zasedaju u Briselu

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 17.12.2013.

00:25

Default images

Ministri će nakon ovog izveštaja zvanično precizirati datum početka pregovora i usvojiti pregovarački okvir za Srbiju. Švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt izjavio je da je krajnje vreme da Srbija počne pregovore o pridruživanju.

Visoka predstavnica Evropske unije ne krije optimizam. Ministrima inostranih poslova EU poručuje da je Srbija ispunila uslove i zaslužila početak pregovora o članstvu. Napredak postignut u odnosima sa Prištinom Ketrin Ešton smatra impresivnim.

"Kada pogledate spisak svega što je učinjeno od postizanja sporazuma u aprilu, mislim da je to zaista impresivno. U nekim oblastima išli smo mnogo dalje i brže nego što sam očekivala. Sada razmatramo konačne detalje u vezi s pravosudnim sistemom. Ministrima sam rekla da se nadam da će odluka biti doneta i moja preporuka će biti da treba da uradimo ono što smo rekli i organizujemo međuvladinu konferenciju kako bismo krenuli napred sa Srbijom i nastavili našu podršku Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s Kosovom", rekla je Eštonova.

Premijer Srbije očekuje da će odluka o početku pregovora biti doneta do kraja nedelje. Od sednice ministara EU očekuje usvajanje pregovaračkog okvira i utvrđivanje datuma za održavanja konferencije o početku pregovora sa Srbijom.

"Mi smo spremni da ta prva međuvladina konferencija bude održana već u petak u Briselu, ali ukoliko oko toga ne postoji saglasnost, naravno da je najdalji rok za održavanje svega toga je kraj januara... Vlada Srbije je postigla istorijske rezultate u ovih godinu i po dana svog postojanja. Otvorili smo pregovore o članstvu u EU i utrli put dijalogu kao načinu izlaska iz ćorsokaka kosovske krize, u koju smo bili gurnuti", rekao je Dačić.

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić kaže da je Ketrin Ešton u svom izveštaju ministrima iz zemalja Evropske unije saopštila najbolje vesti za Srbiju.

"Ostavljena su dva datuma za otpočinjanje pregovora sa EU, poslednji datum je 21. januar. Srbija je taj jedan veliki posao konačno, na pravi način započela", kaže Vučić.

Savet ministara EU će stav koji bude usvojio na sastanku u Briselu proslediti liderima Evropske unije, koji zasedaju u četvrtak i petak, a koji treba da daju saglasnost za datum pregovora.

"Ako Nemci ugrade svoj uslov, pregovori će trajati unedogled"

Profesor na Fakultetu političkih nauka Predrag Simić je, gostujući u Vestima TV B92, ocenio da je ovakav izveštaj Ketrin Ešton i očekivan, jer je to, kako je rekao, na kraju, njen uspeh. "Ali čini mi se da nas problemi čekaju na Savetu ministara, ali pre svega na Samitu EU", kaže profesor naglašavajući da je važan dan ipak 20. decembar.

Govoreći o "novim" uslovima, podseća da postoji "non pejper" i uslovi Britanaca i Nemaca.

Ono što traži Berlin, a to je vezivanje svih pregovaračkih poglavlja za pitanje Kosova, moglo bi da dovede do toga da nas, kako je ocenio profesor, i Priština blokira u napredovanju ka članstvu u EU.

On je podsetio i da je EU danas veoma podeljena oko Kosova, da su zemlje koje nisu priznale Kosovo izuzetak, a i da se očekuje pritisak na tih pet zemalja, u tom smeru.

Profesor Simić napominje da bi, što nije loše, Srbija mogla da bude u senci rasprave o Ukrajini, koja se očekuje na Samitu EU. Počinjanje pregovora sa Srbijom bio bi mali, pozitivan poen i za njih, kaže Simić.

Početak pregovora u januaru je moguć, kaže profesor.

Međutim, Simić ističe da bi, ukoliko prođe uslov Nemačke, to značilo da bi srpski pregovori trajali duže nego turski.

"Ako se provuče nemački uslov, pregovori bi trebalo da počnu, ali sa tim uslovom produžiće se unedogled. Ako se ti uslovi ugrade, pregovori mogu da postanu 'open ended', sa velikom verovatnoćom da se ne završe u nekom razumnom roku", zaključio je profesor Simić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: