KiM:Ubrzo privremena skupština Srba

Konstitutivna sednica privremene skupštine kosovskih Srba biće održana najverovatnije početkom sledeće nedelje u Zvečanu, izjavio je poslanik DSS Marko Jakšić.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.05.2013.

17:19

Default images

"To bi bio odgovor na neustavni briselski sporazum i okupljanje Srba radi njihovog golog opstanka na Kosovu", rekao je Jakšić agenciji Beta.

Jakšić je rekao da su se o osnivanju Privremene skupštine Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija dogovorile političke stranke vlasti i opozicije, počev od Srpske napredne stranke, Demokratske stranke, DSS, Srpske radikalne stranke i G17 plus, i dodao da su konsultacije o tome trajale protekle dve nedelje.

Jakšić je istakao da privremena skupština nije paralelna institucija, nego je u skladu sa Ustavom Srbije, i dodao da je privremena do održavanja parlamentarnih izbora na nivou celog Kosova.

"To nije paralelna institucija, o tome se i vodilo računa da se osnuje skupština privremenog karaktera koja bi bila po Ustavu Srbije, što znači da nije paralelna, i koja bi ličila na Autonomnu pokrajinu Vojvodinu sa određenim ali ne svim nadležnostima. Ono što građani pokušavaju da naprave jeste da poštuju Ustav i budu dostojni ustavobranitelji i da se ponašamo u skladu sa zakonima i Ustavom", objasnio je Jakšić.

Jakšić je dodao da "pokrajinska skupština je nešto što stoji u Ustavu Srbije".

Naveo je da je na današnjoj sednici svih političkih stranaka i grupa građana koje deluju na severu Kosova i južno od Ibra dogovoreno da se obave dodatne konsultacije o deklaraciji i statutu privremene skupštine i razmotre primedbe u četvrtak i petak, a da se konstitutivna sednica održi početkom sledeće nedelje.

"Sednica će biti održana u radnoj i svečanoj atmosferi i biće otvorena za javnost", rekao je Jakšić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: