Petak, 17.05.2013.

18:28

Francuska: Gej brakovi po ustavu

Francuski Ustavni sud je presudio da se zakonom kojim se dozvoljava brak istopolnih partnera i njihovo usvajanje dece ne krši ustav.

Izvor: Tanjug

Default images

Ovim je izspunjen zahtev da se proceni ustavnost tog akta, koji je podnela desničarska stranka UPM bivšeg predsednika Nikole Sarkozija.

Ovaj zakon je 23. aprila usvojio francuski parlament i za njegovo stupanje na snagu potreban je još samo potpis predsednika Fransoa Olanda, javio je AFP.

U saopštenju Suda, međutim, stoji da usvajanje zakona ne znači automatski i "pravo na dete", kao i da će "interes deteta" u ovakvim slučajevima biti presudan faktor.

Pitanje gej brakova je podelilo Francusku, koja je zvanično sekularna država, ali takođe i pretežno katolička. Na protestima protiv ovog zakona umelo je proteklih meseci da se okupi i više stotina hiljada ljudi, a oni bi se često izrodili u nasilje.

U izbornoj kampanji, "brak za sve" je bilo jedno od ključnih obećanja predsednika Olanda, koji je ovih dana isticao da će potpisati novi zakon čim Ustavni sud da pozitivno mišljenje o njemu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: