Četvrtak, 20.09.2012.

12:05

Protesti zbog filma ne jenjavaju

Protesti zbog antiislamskog filma "Nevinost muslimana" i karikatura proroka Muhameda nastavljeni su danas u Avganistanu i Indoneziji.

Izvor: Tanjug

Default images

U Avganistanu su održana dva protesta - jedan zbog karikatura proroka Muhameda objavljenih u francuskom satiričnom magazinu i drugi zbog američkog filma koji vređa islam.

Oko 300 studenata okupilo se u Kabulu i uzvikivali su "smrt Francuskoj, smrt Americi", dok je nedaleko od avganistanske omladine još nekoliko stotina okupljenih na nadvožnjaku u delu grada gde ima mnogo predstavništava sa Zapada, vikalo "smrt Americi" i "živeo islam, živeo Avganistan", javio je izveštač AFP s lica mesta.

Današnji mirni protesti su deo serije sličnih okupljanja u Avganistanu u poslednjih četiri dana.

U ponedeljak se okopilo više od 1.000 stanovnika u istočnom Kabulu i vrlo brzo se protest pretvorio u nemire u kojima je oko 50 policajaca lakše ranjeno.

U francuskom satiričnom magazinu "Šarli Ebdo" pojavile su se juče karikature na kojima je prikazan musliman u invalidskim kolicima kojeg gura ortodoksni Jevrejin, dok su se prošle nedelje pojavilili klipovi na Jutjubu antimuslimanskog filma "Nevinost muslimana" snimljenog u Kaliforniji.

Demonstranti zatvorili Mek u Indoneziji

Foto: Beta
Ljuti zbog filma "Nevinost muslimana", Indonežani su nastavili protest u Makasaru, javio je Asošiejted pres, ističući da je američki konzulat u tom trećem po veličini gradu zatvoren već drugi dan.

Američka agencija izveštava da se protestu priključilo oko 50 studenata na jednom islamskom univerzitetu u Makasaru, glavnom gradu provincije Južni Sulavezi.

Oni su zapalili automobilske gume i primorali na zatvaranje restoran "Mekdonalds". Kasnije je ulaz prekriven natpisom "Ovo mora biti zatvoreno kao simbol našeg protesta protiv 'Nevinosti muslimana', napravljenog u SAD".

U međuvremenu je i američki konzulat u glavnom gradu provincije Severna Sumatra, Medanu, zatvoren drugi dan zaredom, navodi AP.

Američka ambasada u Indoneziji izdala je obaveštenje za svoje građane da će diplomatsko-konzularne misije u Indoneziji biti zatvorene sutra, kada se očekuju veći protesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: