Vikiliks: CG kriminalna država

U internim smernicama američke kompanije "Stratfor" Crna Gora je u leto 2009. bila označena kao zemlja kojom upravlja organizovani kriminal.

Izvor: B92

Sreda, 29.02.2012.

23:17

Default images

U dokumentu objavljenom na sajtu "Vikiliksa", u odeljku o bezbednosti na Balkanu, analitičarima "Stratfora" sugeriše se da "pažljivo treba da motre na organizovani kriminal".

"Zemlje na koje posebno treba obratiti pažnju su Hrvatska (visoka aktivnost OK - organizovanog kriminala), Makedonija, Crna Gora (cela zemlja je OK, uključujući i vladu), Bosna (veoma visok "prodor" OK, sa dvostruko važnim ruskim vezama) i Albanija/Kosovo (pažljiv nadzor aktivnosti albanske mafije)", piše u izveštaju.

U delu o političkim pitanjima, put Crne Gore ka Evropskoj uniji se ocenjuje kao "interesantan".

"Želimo da znamo šta OK (organizovani kriminal)/vlada radi i do koje mere su spremni da ograniče aktivnosti OK koje upravljaju vladom - navodi se u smernicama, izdatim jula 2009. godine", navodi se dalje.

Srbija u ovom dokumentu nije pomenuta među zemljama sa značajnom aktivnošću organizovanog kriminala, ali jeste u pasusu o "porastu neo-nacističkog nasilja" - prema Mađarima u Vojvodini. U istom odeljku, navedeno je i nasilje nad Srbima i Romima u Hrvatskoj, kao i nad muslimanima u Bugarskoj.

Za Srbe na severu Kosova piše se da mogu da "usplamte u svako doba" - kao i Albanci u "Preševskoj dolini" i Muslimani u Sandžaku.

Među političkim pitanjima, najvažnije je autor dokumenta naznačio kao "Bosna, Bosna, Bosna". Bilo kakva podela u muslimansko-hrvatskoj federaciji i radikalizacija u Republici Srpskoj pomenuti su kao teme za "prismotru".

O politici u Srbiji piše da je unutrašnja politika veoma zbunjujuća, ali "želimo da smo u toku svega što se tamo zbiva. Promene mogu da indikuju nove saveze i slično".

Analitičari "Stratfora" dobili su zadatak da posebno motre na aktivnosti Rusije na Balkanu.

"Moramo "držati na oku" sve ruske kupovine energetskih kompanija u regionu; kada Rusi daju zajmove regionu; na sve posete ruskih lidera/političara/biznismena regionu. Rusko-srpski odnosi su naročito značajni za praćenje. Ne zanima me ako dve zemlje igraju prijateljsku fudbalsku utakmicu, i o tome moramo znati", piše autor dokumenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: