SAD OBEZBEDJUJU DOKAZE ZA OPTUZBU PROTIV MILOSEVICA

Izvor: B92

Utorak, 19.02.2002.

19:00

Default images
Uspostavljajuci praksu koja nije uobicajena za tek zapocete sudske procese, zvanicnici americke administracije uveliko javno procenjuju da ce Slobodan Milosevic biti pred Haskim tribunalom apsolutno proglasen krivim za genocid i najteze ratne zlocine na Kosovu, u Hrvatskoj i Bosni. Izjave na tu temu cule su se ovih dana sa zvanicnih mesta u Vasingtonu, a ponovio ih je i predstavnik za stampu Stejt departmenta Filip Riker. "Mislim da je istorija vec pokazala, a nastavice i dalje uveliko da pokazuje, da je Milosevic odgovorniji nego iko za raspad bivse Jugoslavije, kao i za ratove koji su potom usledili.

Njegova bizarna, izopacena politika, dovela je do stravicnih patnji mnogih i ogromnih razaranja u regionu", rekao je Riker, izrazavajuci uverenje da ce ta ocena biti potvrdjena na sudjenju u Hagu. Prema Rikerovim recima, i bivsa i sadasnja americka administracija maksimalno su se angazovala u nastojanjima da budu obezbedjeni dokazi za hasku optuznicu koja tereti Milosevica. "Vlada SAD ukljucila se u taj proces i pre podizanja optuznice protiv Milosevica. To je nastavljeno i traje na raznim poljima. Uredu tuzilastva u Hagu pruzena je velika podrska u obezbedjivanju brojnih mapa, dokumenata, informacija i ostalog dragocenog materijala. To je doprinelo da ucvrscivanju dokaza o Milosevicevoj ulozi u sukobima u bivsoj Jugoslaviji, na osnovu kojih je podignuta optuznica u Hagu", rekao je Riker. Konkretna saradnja americke administracije s Tuzilastvom Haskog tribunala pocela je sredinom juna 1999, odmah posle zavrsetka vazdusne intervencije NATO protiv Jugoslavije i dolaska na Kosovo prvog kontingenta medjunarodnih mirovnih snaga. Sa americkim vojnicima iz sastava buduceg KFOR, na Kosovo su tad dosli i eksperti FBI, CIA i mnogih drugih sluzbi, zaduzeni za pronalazenje tragova i dokaza o zlocinima, forenzicka ispitivanja, razgovore sa albanskim izbeglicama, povratnicima iz Makedonije i Albanije i sve ostale radnje usmerene ka obezbedjivanju sto potpunijeg dokaznog materijala potrebnog glavnom tuziocu Karli del Ponte i njenoj ekipi u Hagu. "Medjunarodni tribunal vec je koristio nesto od tih nasih materijala i za neka ranija sudjenja. Ta nasa saradnja bice nastavljena tokom sudjenja Milosevicu, kao i u ostalim procesima koji ce uslediti", rekao je Riker.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: