File: Moguć status kandidata

Moguće je da Srbija krajem godine dobije status kandidata za članstvo u EU, izjavio je uoči posete Srbiji evropski komesar za proširenje Štefan File.

Izvor: B92

Nedelja, 27.03.2011.

12:58

Default images

On je dodao da, u slučaju Srbije EU "neće videti potrebu da napravimo razliku između statusa kandidata i početka pristupnih pregovora".

"Lopta je na srpskoj strani", istakao je u intervjuu portalu EuractivSrbija i agenciji Beta, evropski komesar za proširenje koji će u utorak doputovati u Beograd na razgovore s visokim srpskim zvaničnicima.

File je objasnio da vlasti u Beogradu zato do kraja godine moraju ispuniti nužne uslove navedene u godišnjem izveštaju Evropske komisije, tako da EK u Briselu izradi povoljno "Mišljenje" i Savetu ministara preporuči davanje Srbiji statusa kandidata za članstvo u EU i da se ujedno, kako je nagovestio, možda utvrdi i datum početka pristupnih pregovora s Beogradom.

Na pitanje da li je utemeljen određeni optimizam s kojim srpske vlasti govore o mogućnosti da u decembru Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU, File istakao da "oni (Srbi) mogu računati da ćemo mi biti što je više moguće od pomoći da ostvare tu ambiciju".

Kompletan intervju Evropskog komesara za proširenje Štefana Filea u Beograd možete pročitati u našoj rubrici Intrervju

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: