SAD: Šta je uzrok uginuća ptica

Prema mišljenju ornitologa, izuzetno hladno vreme je sigurno povezano sa misterioznim slučajevima masovnog uginuća ptica u SAD.

Izvor: B92

Petak, 07.01.2011.

18:55

Default images

Biolozi tvrde da nije reč o natprirodnoj pojavi, ali nisu ponudili naučno objašnjenje nedavnih događaja.

Prvo su sa neba padali kosovi u američkim državama Arkanzas i Luizijana, a zatim su u Švedskoj padale mrtve čavke. Dva miliona riba uginulo je u zalivu Čizapik u državi Merilend, 150 tona različite rečne ribe u Vijetnamu i 40.000 kraba u Velikoj Britaniji.

Biolozi pričaju da se takva masovna uginuća dešavaju s vremena na vreme i da nisu povezana, ali ne nude ni naučno prihvatljivo objašnjenje. Od 1970. američki nacionalni institut za javno zdravlje u Viskonsinu pratio je masovna uginuća životinja.

Stručnjaci za praćenje bolesti kod divljih životinja kažu da je moguće da je smrt vezana za neku bolest ili zagađenje, ali ipak u većini slučajeva smrt ostaje misterija. Panika je počela kada je oko 5.000 mrtvih kosova prvog dana Nove godine palo sa neba na grad Bibi u Arkanzasu, a nedugo zatim je u blizini Baton Ruža u Luizijani pronađeno još oko 500 mrtvih ptica.

Skot Rajt sa instituta kaže da je za smrt ptica u Arkanzasu zaslužan i ljudski faktor, dok očevici veruju da je reč o fenomenu.

"Znamo da je ovo pokrenulo pitanje da li su ta uginuća normalna ili ne. Ako uzmete u obzir da se to dešava svuda u svetu onda je normalno. Ono što slučaj u Arkanzansu čini posebnim je što verujemo da je ljudski faktor ipak doprineo smrti čavki, a to je da je nešto nateralo ptice da izlete iz skrovišta i prekinu san, što je nenormalno za tu vrstu", kaže Rajt.

Prema mišljenju ornitologa, hladno i vlažno vreme gotovo sigurno je povezano sa masovnim uginućem ptica. Moglo se čuti i mišljenje da je novogodišnji vatromet jedan od uzroka pomora tolikog broja ptica.

Laboratorija u Džordžiji sprovela je analize na uginulim pticama. Ispitivanje je pokazalo da su sve ptice preživele neku vrstu traume, tako što su najverovatnije naletele na velike čvrste objekte. Pronađene mrtve ptice u Luizijani imale su iste povrede kao i ptice u Arkanzasu.

"Ustanovili smo da imaju višestruke povrede. Vrsta povreda ukazuje na udarac u nešto čvrsto. Ptice su imale i unutrašnje krvarenje i slomljene kosti", kaže Džon Fišer, direktor laboratorije u Džordžiji.

I to da su ptice naletele na nekakav objekat nije dovoljno ubedljivo objašnjenje ni za doktore instituta, ali oni kažu da je u poslednjih osam meseci zabeleženo 95 masovnih uginuća životinja u Severnoj Americi.

Činjenica da se sve dešavalo u novogodišnjoj noći čitavu priču čini misterioznijom, a zapravo u proseku se godišnje prijave 163 takva slučaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: