Aktuelno 14

05.05.2024.

20:41

Izraelska predstavnica ne sme da napušta hotel: Ugrožen joj je život zbog Evrovizije

Predstavnici Izraela na ovogodišnjem Eurosongu su dobili instrukcije da ne napuštaju hotelske sobe osim za nastupe i službene događaje.

Izvor: Index.hr

Izraelska predstavnica ne sme da napušta hotel: Ugrožen joj je život zbog Evrovizije
Profimedia

Podeli:

Eden Golan je stigla u Malme ranije ove nedelje pod jakim merama opreza, noseći značku solidarnosti sa taocima koje još drži Hamas. Švedska policija je u stanju pripravnosti i čak je zatražila pojačanje iz Danske i Norveške za najveće evropsko muzičko takmičenje, koje se pokazalo kao jedno od najkontroverznijih do sada, uglavnom zbog učešća Izraela.

Bilo je poziva na bojkot događaja, a više od 1000 švedskih umetnika pozvalo je na zabranu učešća Golan, kao i 14.000 radnika u finskoj umetničkoj industriji. Prema izveštajima, izraelska sigurnosna služba Shin Bet je zamolila pevačicu da ne napušta svoju hotelsku sobu radi sopstvene sigurnosti i smatra se da je pod zaštitom telohranitelja.

"Dok počinjem ovo putovanje, ispunjena sam s toliko emocija - uzbuđenjem, iščekivanjem, pomalo nervozom, ali najvažnije željom da pružim najbolji nastup koji mogu. Počastvovana sam i ispunjena tolikim ponosom što predstavljam našu zemlju – ova pesma predstavlja nas, sve nas, uključujući i one koji su kod kuće, a i koji nisu – čekamo vas", napisala je Golan u objavi na Instagramu.

EBU, organizator Eurosonga, zapretio je da će diskvalifikovati Izrael ako Golan ne preradi svoju pesmu "October Rain" jer su smatrali da je previše politički motivisana, a smatra se da se pesma odnosi na napade Hamasa 7. oktobra. Pesma je prepravljena i preimenovana u "Hurricane", čime joj je omogućeno da se takmiči.

Govoreći za AFP, Golan je rekla da je iznenađena što su organizatori odbili "October Rain".

"Bila sam malo šokirana kada Evropska radio-difuzna unija nije odobrila pesmu. Ne mislim da je prva verzija bila politička", rekla je Golan.

Podeli:

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: