Uslovi za prisilnu hospitalizaciju

Nacrt zakona o mentalnom zdravlju predviđa uvođenje lokalnih centara za mentalno zdravlje i bliže definiše prinudnu hospitalizaciju, piše “Politika”.

Izvor: B92

Nedelja, 04.07.2010.

00:05

Default images

Nacrt zakona reguliše i primenu fizičkog sputavanja i izolacije, elektrokonvulzivno lečenje i zabranjuje psihohirurgiju i sterilizaciju osoba s mentalnim poremećajima.

Nacrt zakona predviđa osnivanje centara za mentalno zdravlje u zajednici namenjenih svim osobama koje imaju duševne poremećaje, objašnjava državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Periša Simonović.

Pored tih centara, prema Simonovićevim rečima, biće uveden i institut zaštićenog stanovanja, namenjen smeštaju osoba koje se otpuštaju iz psihijatrijskih klinika.

“Osnivanje ovih centara nametnula je realnost pošto osobe po otpustu iz psihijatrijske bolnice imaju obavezu da se jave svom lekaru, ali one to često ne čine, jer imaju subjektivni osećaj boljitka i izlečenosti, pa neretko prestaju sa uzimanjem lekova, što dovodi do pogoršanja njihovog mentalnog zdravlja, pa se vraćaju na bolničko lečenje”, objašnjava on.

Novim zakonom se, između ostalog, i bliže definiše prinudna hospitalizacija i uvodi se institucija pacijentovog zastupnika koji učestvuje u svim koracima od početka prisilne hospitalizacije.

Zakon previđa da se u psihijatrijsku ustanovu mogu smestiti one osobe koje zbog svog oboljenja ozbiljno i direktno ugrožavaju sopstveni ili život druge osobe ili imovinu.

Postupak za prisilnu hospitalizaciju mogu pokrenuti članovi porodice, organ starateljstva, poslodavac i zdravstveni radnici tako što će obavestiti MUP i Hitnu pomoć o ugrožavajućem ponašanju osobe s mentalnim poremećajem.

Po prijemu, konzilijum zdravstvene ustanove odlučuje da li se osoba zadržava u bolnici, a psihijatrijska ustanova koja je prisilno zadržala osobu je dužna da u roku od 48 sati nadležnom sudu dostavi obaveštenje o prisilnoj hospitalizaciji, zajedno sa medicinskom dokumentacijom o pregledu pacijenta, kao i sa obrazloženjem razloga za prisilnu hospitalizaciju.

Zakonom je regulisano i fizičko sputavanje i izolacija pacijenata, a kako objašnjava Simonović, ove mere se mogu realizovati ako je to jedini način da se osoba s mentalnim poremećajem spreči da svojim ponašanjem ozbiljno ugrozi sopstveni i život ostalih osoba ili nasilno uništi imovinu veće vrednosti.

Zakonom su definisani i uslovi pod kojima se može obavljati elektrokonvulzivno lečenje i propisano je da se takozvani elektrošokovi mogu primiti samo ako su iscrpljeni svi prethodni načini lečenja i ako je ovaj oblik lečenja u najboljem interesu pacijenta, naravno uz pristanak osobe ili njenog zakonskog zastupnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: