SAD podržavaju "Brdo proces"

Sjedinjene Države podržavaju politički proces započet okupljenjem lidera Zapadnog Balkana na Brdu kod Kranja, poručuje Džejms Stajnberg.

Izvor: B92

Utorak, 06.04.2010.

15:19

Default images

Zamenik američkog državnog sekretara Džejms Stajnberg sastao se u Ljubljani sa slovenačkim premijerom Borutom Pahorom. Stajnberg je, pri tome, pozdravio zalaganje Slovenije, koja je bila jedan od organizatora skupa na Brdu kod Kranja, čiji je cilj uspostavljanje tešnje saradnje među zemljama regiona i njihovo približavanje EU, prenela je slovenačka agencija STA.

Konstatujući da među zemljama i liderima Zapadnog Balkana i dalje postoje razlike, on je ukazao da treba tražiti načine da se o tome razlikama razgovara i da se ljudi povezuju uprkos različitim stavovima.

Stajnberg je kao i da je ohrabren nacrtima za nove susrete u regionu u okviru "Brdo procesa", o čemu ga je obavestio Pahor.

Slovenački premijer je visokom gostu, između ostalog, rekao da sa svim liderima Zapadnog Balkana ima "odličnu komunikaciju" u vezi s tim procesom i da se sve zemlje slažu da se taj proces nastavi.

Pri tome je posebno naglasio da nedolazak predsednika Srbije Borisa Tadiće na konferenciju na Brdu kod Kranja nije imao negativne posledice, dodavši da su kontakti s Tadićevim kabinetom "vrlo dobri i korisni".

Pahor je rekao i da veruje da će na sledećem okupljanju o okviru procesa započetom nedavnom konferencijom biti sve države regiona, uključujući i Srbiju.

Pahor je Stajnbergu otkrio da on i hrvatska premijerka Jadranka Kosor planiraju da na narednom skupu liderima Zapadnog Balkana predlože obrazovanjem manjeg sekretarijata koji bi se bavio uređivanjem administrativnih pitanja i čije bi sedište bilo u Sloveniji.

Naglasivši da su SAD imale i da i dalje imaju značajnu ulogu u ovom regionu, Pahor je istakao da je reč o angažmanu koji "treba ceniti".

Prema njegovim rečima, Stanjberg je tokom posete želeo da čuje stav Slovenije o mogućnosti uređivanja odnosa u regionu u situaciji kada je postalo jasno da Dejtonski sporazum omogućava mir, ali ne i dugoročnu stabilnost.

Zamenik američkog državnog sekretara će u okviru danas započete turneje posetiti i Sarajevo, Beograd i Prištinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: