Zloupotrebe državnih sredstava

Nakon saobraćajnog incidenta koji je napravio skupštinski vozač Goran Jović, otkriveno je i da se službeni automobili koriste u privatne svrhe.

Izvor: B92

Utorak, 26.01.2010.

16:43

Default images

Takođe se saznalo i da je Jović za svoj rad u Republičkoj izbornoj komisiji naplatio 220 000 dinara. U javnost su dospeli i podaci da su basnoslovne sume, osim bivših članova RIK-a, dobijale i pojedine sekretarice i službenici. Osim sto su sebi isplaćivali visoke naknade, bivši članovi RIK–a bili su darežljivi i prema pojedinim skupštinskim službenicima.

Tako je za rad u Komisiji u 2008. godini, vozač Goran Jović, samo za kurirske poslove dobio 220 000 dinara, sekretarica Danica Veinović oko 622 i po hiljade, a službenik Miloš Prošić nešto više od milion dinara.

Sadašnji sekretar RIK-a Veljko Odalović kaže da su sve isplate izvršene na osnovu odluka Komisije, ali ne želi da kometrariše pojedinačne iznose.

“To je pitanje za onog koji je tada vodio računa i koji stvarno ima uvid u složenost nihovog posla, stepen angažovanja, vreme provedeno na radu , ja to nisam mogao niti sam ovlašćen da to ja sada komentarišem”, izjavio je za B92 Odalović.

On navodi da nije znao da su Vejinovićeva i Prošić, koji su sada u njegovom kabinetu imali prihod od oko milion i šeststo hiljada dinara za rad u RIku, a tu činjenicu ovako komentariše:

Zaštitnik građana Saša Janković smatra da je za mešetarenje sa novcem i odlivanjem iz kase u privatne džepove kriva populistička politika.

“Svi nameštenici koji rade u državnim institucijama, imaju plate koje su ispod minimuma i onda se umesto da se jasno i fer kaže da su te plate preniske i da ne mogu da obezbede život, pribegava drugim metodama dodatnog dotiranja koje naravno vodi u zloupotrebe”, kaže Janković.

Poverenik za informacije Rodoljub Šabić upozorava da, po pravilu, podaci o zloupotrebama do javnosti dolaze tek posle određenih afera ili incidenata.

“Moramo pretvoriti u pravilo obavezu vlasti da proaktivno, ne čekajući neki incident, ne čekajući zahtev nekog građanina ili novinara, na proaktivnoj osnovi, na vidan način, objavljuje sve relevantne informacije relevantne za raspolaganje javnim novcem i javnim resursima”, izjavio je Šabić.

Podsetimo, Skupština Srbije, u julu prošle godine, izabrala je advokata iz Zrenjanina Predraga Grgića za predsednika RIK-a, a Veljko Odalović navodi da je nov sastav smanjio sva primanja za 50 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: