Preko upitnika do kandidature za EU

Na putu ka EU, Srbija je 2009. završila podnošenjem kandidature za članstvo. Aplikacija treba da se nađe na dnevnom redu jednog od narednih Saveta ministara.

Izvor: B92

Nedelja, 10.01.2010.

16:19

Default images

Kada se dvadesetsedam zemalja-članica bude o tome usaglasilo, Evropska komisija će konačno proceniti spremnost Srbije i to pre svega na osnovu Upitnika koji će proslediti našoj administraciji. Prvih dana 2010. Španija, predsedavajuća Uniji, obavestila je u Briselu predstavnike zemalja članica o zahtevu Srbije za sticanje statusa kandidata.

Da bi mogla da oceni državu koja želi da postane kandidat za ulazak u Uniju, Evropska komisija u svom upitniku postavlja pitanja koja podrazumevaju jasne i precizne odgovore, a s druge strane očekuje da potencijalna nova članica iskreno i brzo odgovori kako bi obe strane znale sa čim ulaze u pregovore.

“Kada EK napravi taj upitnik, čuveni upitnik sa između 2 i 4 hiljada pitanja i potpitanja, koji treba da napravi nešto kao rendgensku sliku, skeniranje stanja u Srbiji, od velikih pitanja kao što su rešenja iz Ustava, do krajnje tehničkih pitanja kao što je pokrivenost Srbije kanalizacionom mrežom. Na taj način sama Evropska unija bi videla ko se nalazi kao kandidat odnosno ko želi da postane njena članica i kako bi na najbolji način i mi i oni mogli da razgovaramao o uslovima za stupanje u članstvo”, objašnjava profesorka Fakulteta političkih nauka Tanja Miščević.

U okruženju Srbije, na Upitnik sa preko 4 i po hiljade pitanja prva je 2003. odgovorila Hrvatska. Par godina kasnije Makedonija je Briselu prosledila odgovore na 14.000 stranica.

Prošle godine Upitnik je upućen Crnog Gori, koja je posao završila za pet meseci, a očekuju se odgovori Albanije koja je nešto više od 2 hiljade pitanja o funkcionisanju države dobila u decembru 2009. Administarciju Srbije čeka veliki posao i zato su već sada, u iščekivanju upitnika, počele pripreme.

“Pitanja se manje-više znaju , neće tu biti velikih razlika ili varijacija u odnosu na ona koja su pre svega postavljena Crnoj Gori i Albaniji tako da, koliko ja znam, naša adminsitracija je već počela da vežba odgovaranje na upitnik”. S druge strane srpska strana koja je zadužena da pruži odgovore u saradnji sa Privrednom komorom i sa loklanim i regionalnim administracijama ovde u Srbiji treba da u najkraćem mogućem roku da odgovore kako bi ta procedura bila kraća”, navodi Miščevićeva.

“Rok od tri , četiri meseca za davanje odgovora je izuzetno brzo i sigurna sam, znajući kapacitete ljudi koji rade u srpskoj adminsitraciji da mi to možemo da postignemo a da pri tome bude vrlo kvalitetno”, kaže ona.

Buduća članica Evropske unije koja je najbrže odgovorila na upitnik Evropske komisije, za sada je Island kojoj je bilo dovoljno mesec i po dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: