Pirati oslobodili španski brod

Španski ribarski brod koji su somalski pirati oteli pre šest nedelja je oslobođen, potvrdio je španski premijer Hose Luis Rodriges Sapatero.

Izvor: B92

Utorak, 17.11.2009.

18:25

Default images

"Mornari 'Alakrana' su slobodni i dolaze kući", rekao je Sapatero na konferenciji za štampu u Madridu. Rojters je javio da je prethodno jedan od pirata obavestio tu agenciju iz piratske baze Haradir da je Španija pristala da plati otkup od 3,5 miliona dolara za svoj ribarski brod otet 2. oktobra.

Sapatero nije ni potvrdio ni demantovao vest o otkupu. Jedino je rekao da je španska vlada uradila ono što je trebalo, u skladu sa zakonom i u dogovoru sa brodovlasnikom, navela je britanska agencija.

Proces vezan za oslobađanje španskog tunolovca unekoliko je iskomplikovao slučaj dvojice somalskih pirata koje je brod španske ratne mornarice zarobio ubrzo posle otmice "Alakrana".

Oni su prebačeni u Španiju da im se sudi, a pirati su oslobađanje "Alakrana" uslovljavali njihovim puštanjem na slobodu.

Sud u Madridu je dvojicu pirata juče optužio za oružanu pljačku i otmicu. Jedan pirat je za današnje izdanje španskog dnevnika "Mundo" rekao da je od španske vlade dobio garancije da će dvojica pirata biti vraćeni u domovinu po završetku suđenja u Španiji.

Napadi pirata učestaliji su od oktobra i završetka monsunskog perioda kiša, posebno između somalske obale i sejšelskog arhipelaga.

Pirati su morali da se prebace u tu oblast jer strani ratni brodovi koji štite plovila od pirata patroliraju u Adenskom zalivu i uz somalske obale.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: