Deterdžent za zapad i istok

Deterdženti proizvedeni u Nemačkoj za tržište zapada razlikuju se od onih proizvedenih za naše tržište u Češkoj, kažu u Institutu za opštu i fizičku hemiju.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.03.2009.

01:41

Default images

"Bez obzira na razlike u sastavu, ne može se reći da su potrošači na našem tržištu prevareni, jer proizvođači, a posebno multinacionalne kompanije, zadovoljavaju lokalne propise", kaže Ivan Blagojević iz Instituta za opštu i fizičku hemiju.

Hrvatsko udruženje „Potrošač” je posle nekoliko godina suđenja sa multinacionalnom kompanijom „Proktor i Gembl” (koja ih je tužila za klevetu) krajem januara i zvanično dokazalo da na njihovo tržište stižu proizvodi drugačijeg sastava od onog u zapadnoevropskim zemljama.

Ovaj spor, saznajemo, doneo je i konkretnu korist za hrvatske kupce. Umesto iz fabrike u Češkoj, „arijel”, najpoznatiji brend te kompanije, u Hrvatsku sada stiže iz Francuske. Pod pritiskom javnosti delom je, kaže Ilija Rkman, predsednik Saveza udruženja „Potrošač”, promenjena i njegova receptura.

Pošto se tržište Srbije takođe snabdeva iz „Proktorove” fabrike u Češkoj, tragom ove priče „Potrošačka politika” je istraživala kakav se prašak nudi domaćim kupcima. Kako je potvrđeno u Institutu za opštu i fizičku hemiju u Beogradu, upoređivanjem deklaracija praška „arijel kompakt” koji se prodaje u Nemačkoj, Češkoj i Bugarskoj, vidi se da postoje bitne razlike.

"Tako je 'Proktor i Gembl' sam deklarisao da proizvod „arijel kompakt” za nemačko tržište, između ostalog, u sastavu ima četiri tenzida (sastojci za dubinsko pranje), sapun i lipazu (enzim nove generacije koji skida trigliceridne masnoće). U istom prašku koji se proizvodi u Bugarskoj i Češkoj ima svega dva tenzida i sapun, a nema lipaze", kaže Stevan Blagojević, istraživač sa Instituta za opštu i fizičku hemiju.

On, međutim, dodaje da proizvođač zadovoljava minimum kvaliteta i nikada neće ići ispod njega. Prema njegovim rečima, na siromašnija tržišta šalju se proizvodi drugačijeg sastava.

„Proktor i Gembl” je za "Politiku" potvrdio da se deterdženti koji se prodaju u mnogo zemalja centralnoistočne Evrope, uključujući i Srbiju, proizvode u članicama EU – Češkoj i Rumuniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: