"UNMIK nije dobio zahtev Rusije"

Uz zvaničan zahtev, UNMIK je spreman da pruži neophodnu podršku Rusiji u pružanju humanitarne pomoći stanovništvu Kosova.

Izvor: B92

Utorak, 25.03.2008.

13:44

Default images

"Mi smo spremni da pružimo pomoć Rusiji po tom pitanju", rekao je predstavnik UNMIK-a Aleksandar Ivanko Interfaksu. On je, međutim, ukazao da do danas nikakav zahtev ruske strane UNMIK nije dobio. O toj nameri Rusije saznali smo iz medija, i zato nikakve dodatne komentare sada ne možemo da damo, dodao je Ivanko.

Ambasador Srbije u Rusiji Stanimir Vukičević rekao je danas Interfaksu da vlasti Srbije računaju da će ruska humanitarna pomoć pripasti pre svega nealbanskom stanovništvu na Kosovu, odnosno srpskom.

Po njegovim rečima, ti ljudi ne rade, teško im je da se kreću po Kosovu, nemaju stalan dostup sistemu zdravstvenog osiguranja, i obrazovanja, i nemaju mogućnosti za život kakve imaju ostali stanovnici Kosova.

Predsednik Rusije Vladimir Putin juče je, reagujući na molbu srpske vlade, naložio vladi Rusije da reši pitanje pružanja humanitarne pomoći stanovništvu srpskih enklava na Kosovu, nezavisno od nacionalne pripadnosti.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Vladimir Titov kazao je da se preciziraju konkretni obimi te pomoći, uzimajući u obzir potrebe u lekovima, i medicinskoj tehnici, sredstvima za higijenu, i dugotrajnim prehrambenim proizvodima, koji su neophodni pri stalnim isključenjima struje.

Aleksejev: Nastaviće se dobra saradnja

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Aleksejev izjavio je danas da ta zemlja neće promeniti svoj stav i da će nastaviti dobru saradnju sa Srbijom, bez obzira na moguću promenu u državnom vrhu posle parlamentarnih izbora 11. maja.

Nakon prijema u Socijalističkoj partiji Srbije povodom skorog odlaska sa mesta ambasadora, Aleksejev je kazao da Rusija "Srbiji može najviše pomoći na ekonomskom planu".

Govoreći o humanitarnoj pomoći srpskim enklavama, koju je najavio predsednik Rusije Vladimir Putin, Aleksejev je rekao da je Rusija u kontaku sa Vladom Srbije, "sa kojom sastavlja spisak najneophodnijih stvari".

Ruski ambasador je kazao da će medicinska oprema, sredstva za higijenu, hrana i druge neophodne stvari najverovatnije biti dopremljene preko Srbije, kao i da Rusija o njihovom dopremanju razgovara i sa UNMIK-om.

Na pitanje da li će Rusija praviti vojnu bazu u Srbiji, što je ranije najavilo više srpskih političara, Aleksejev je kazao da o tome nikada nije bilo reči i da sigurno "nikada neće imati zadatak da urade tako nešto".

Predsednik SPS-a Ivica Dačić zahvalio je ruskom ambasadoru na doprinosu u razvijanju dobrih odnosa Srbije i Rusije i poklonio mu ikonu Svetog Đorđa i šljivovicu "da ga podsećaju na dane provedene u Srbiji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: