SB UN 16. januara o Kosovu

Savet bezbednosti UN će 16. januara razmotriti izveštaj UNMIK-a o situaciji na Kosovu, kaže libijski ambasador Džiadala Etali.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 03.01.2008.

08:25

Default images

Etali je na konferenciji za novinare koja je prenošena na internet sajtu UN rekao da naredne sedmice očekuje dogovor o obliku te sednice Saveta bezbednosti. On je precizirao da je već bilo dogovoreno da to budu konsultacije Saveta bezbednosti, ali da će oblik sastanka biti ponovo razmotren jer je u sedište UN danas stigao zahtev predsednika Srbije Borisa Tadića da govori na sastanku.

U izveštaju o stanju na Kosovu u poslednja tri meseca, generalni sekretar UN Ban Ki Mun ocenio je da je "malo verovatno" održati status kvo i da zato "glavni prioritet za Savet bezbednosti i međunarodnu zajednicu treba da bude nastavak procesa određivanja budućeg statusa Kosova".

Izveštaj će Savetu bezbednosti predstaviti šef UNMIK-a Joahim Riker.

Jeremić od danas u Njujorku

Vuk Jeremiæ (Beta)
Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić boravi u Njujorku, gde će razgovarati sa ambasadorima zemalja članica SB UN.

Jeremić će zastupati stav o neophodnosti nastavka pregovora o budućem statusu Kosova. Jeremić je za B92 izjavio da je ta poseta deo diplomatskih aktivnosti uoči sledeće sednice SB UN, na kojoj će se raspravljati o Kosovu, a na kojoj će govoriti i predsednik Srbije Boris Tadić.

Jeremić će tokom boravka u Njujorku predati i odgovor Vlade Srbije na izveštaj šefa UNMIK-a Joahima Rikera. "Odgovor Beograda su sačinili, pre svih, Ministarstvo za Kosovo i Metohiju, a u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova", kaže on.

"To će biti prpremni sastanci u vezi sa održavanjem sednice Saveta bezbednosti u januaru, i još jednom ćemo čvrsto zatražiti nastavak statusnog dijaloga i pokušati da za takav stav dobijemo što veću podršku zemalja članica Saveta bezbednosti", rekao je Jeremić.

Tokom boravka u sedištu Ujedinjenih nacija, Jeremić će razgovarati i sa ambasadorima Hrvatske, Burkino Fase, Kostarike, Libije i Vijetnama, koje su od 1. januara nove nestalne članice Saveta bezbednosti.

Jeremić kaže da će u Njujorku nastojati da što više ambasadora ubedi u neophodnost nastavka pregovora Beograda i Prištine. "Mi moramo da se borimo za svaki glas na Savetu bezbednosti, jer svaki glas ima svoju važnost i specifičnu težinu", kaže on.

"Naravno, najvažniji su glasovi stalnih članica SB, njih pet, od kojih dve zemlje su čvrsto za nastavak pregovora, dok tri misle da nema više prostora za pregovore", kaže on.

"U takvoj podeljenoj atmosferi svaki glas nestalnih članova znači, i zbog toga putujem u Njujork u nastavak naše diplomatske ofanzive prema Ujedinjenim nacijama", kaže Jeremić.

Ban za kompromis

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun još uvek smatra da bi dogovor Srbije i kosovskih Albanaca, koji bi bio potvrđen kroz odgovarajuće odluke Saveta bezbednosti, bio "najbolje rešenje" budućeg statusa Kosova.

"Generalni sekretar još uvek smatra da je kompromisno rešenje koje bi se postiglo kroz pregovore dveju strana najbolje rešenje", rekla je predstavnica za medije generalnog sekretara UN Mišel Montras.

"Da", rekla je Mišel Montras odgovarajući na pitanje da li Ban podržava nastavak pregovora.

Ona je, istovremeno, izjavila kako generalni sekretar UN smatra da bi rešavanje statusa Kosova van okvira svetske organizacije "imalo ozbiljne posledice po međunarodni sistem".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: