Palestinska vlada položila zakletvu

Nova palestinska vlada položila je zakletvu u Ramali na Zapadnoj obali, pred predsednikom Palestinske uprave Mahmudom Abasom.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 17.06.2007.

10:10

Default images

Predsednik Abas je u četvrtak raspustio tri meseca star kabinet nacionalnog jedinstva predvođen radikalnom islamističkom organizacijom Hamas. Na ceremoniji je inaugurisana vlada koju predvodi Salam Fajad, nestranačka ličnost, ekonomski stručnjak i dosadašnji ministar finansija, i u kojoj je 13 ministara, uglavnom tehnokrata.

Sjedinjene Američke Države, Izrael i evropske zemlje su najavili da bi mogli da obnove finansijsku pomoć vladi bez Hamasa.

Međunarodni embargo uveden je prema palestinskoj samoupravi još u aprilu 2006. pošto su hamasovci, zahvaljujući pobedi na opštim izborima, preuzeli vlast od umerenijeg Fataha kome je na čelu Abas.

Abas je otpustio premijera Ismaila Hanijea iz Hamasa i proglasio vanredno stanje, nakon  što je ta organizacija silom osvojila pojas Gaze, pobedivši suparnike iz Fataha.

Hanije je taj potez Abasa odbacio, označivši ga nelegalnim i najavio da neće priznavati novu vladu..

Abas zabranio vojne frakcije pokreta Hamas

Palestinski predsednik Mahmud Abas zabranio je vojne formacije radikalnog islamističkog pokreta Hamas, saopšteno je iz Abasovog kabineta, prenosi agencija Asošijeted pres.

Ranije danas viši saradnik palestinskog predsednika izjavio je da se zabrana odnosi na ceo pokret Hamas, ali je kasnije iz Abasovog kabineta saopšteno da se zabrana odnosi samo na naoružane Hamasove formacije uključujući tu vojno krilo Hamasa frakcije Izedin al Kasam i paravojnu miliciju.

Abas je danas, na javnoj ceremoniji zajedno sa sa novoformiranom privremenom Vladom položio zakletvu. Nova vlada formirana je po ukazu Abasa i u njoj nema članova pokreta Hamas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: