Ban: Rešenje u dogledno vreme

Generalni sekretar UN Ki Mun Ban ocenio da je neophodno što pre utvrditi status Kosova.

Izvor: B92, FoNet

Sreda, 14.03.2007.

10:02

Default images

"Posle osam godina privremene administracije UN, Kosovu i njegovom narodu je potrebna jasna budućnost", navodi se u izveštaju generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a u periodu od novembra do sredine februara. Ki Mun Ban navodi da je ključno naći "održivo rešenje" za budućnost Kosova, "koje će biti stabilno i u kom će sve zajednice koegzistirati u miru".

Generalni sekretar UN pozvao je sve strane da se uzdrže od nasilja. On je upozorio da upotreba nasilja za postizanje političkih ciljeva neće biti tolerisana i pozdravio je rad kosovskih institucija na primeni standarda.

U izveštaju se navodi i da će osoblje UN nastaviti da radi na prebacivanju ovlašćenja na kosovske institucije i stvaranju "prijemčivog okruženja za budući status Kosova" kroz zajednički rad s lokalnim liderima.

Ki Mun Ban je naveo i da kosovski Srbi, kao i do sada, ne učestvuju u radu političkih institucija, dok su kosovske institucije, s promenjivim uspehom, pokazale značajnu posvećenost implementaciji standarda.

Grčka za pregovore

Vlada Grčke navela je podržava da se pregovori o statusu Kosova nastave.

"Ako se ispostavi da procedura koja je u toku nudi više garancija za uspeh ako joj se pruži više vremena, onda bi međunarodna zajednica trebalo da da dodatno vreme", izjavio je na konferenciji za novinare portparol Ministarstva inostranih poslova Grčke Jorgos Kumucakos.

Rusija je takođe zatražila da razgovori predstavnika Beograda i Prištine budu nastavljeni, ocenivši juče da je izaslanik UN Marti Ahtisari "prerano" poslao predlog Savetu bezbednosti UN.

Sa druge strane, portparolka visokog izaslanika EU za spoljnu politiku Havijera Solane ponovila je da Brisel podržava odluku "da se pređe u novu fazu".

"Ahtisari je izvukao zaključak, mi žalimo zbog toga, ali to je njegova presuda i mi je podržavamo, da nema više mogućnosti za sporazum Srba i Kosovara" o statusu te pokrajine koja želi nezavisnost od Srbije, rekla je Kristina Galjak.

EU Brine stav Rusije

Zvaničnici u Evropskoj uniji su razočarani, pa i zabrinuti, zbog, kako smatraju, tvrdog stava Rusije, koja je zahtevala da se pregovori o Kosovu nastave s obrazloženjem da je preuranjena odluka Martija Ahtisarija da predlog za rešenje statusa Kosova podnese SB UN, javlja BBC.

Evropski funkcioneri, koji su želeli da ostanu anonimni, su istovremeno predočili i da će biti uloženi napori da se do kraja marta nađe neki prikladan pristup ruskom stavu i rešavanje statusa Kosova prenese u Savet bezbednosti UN.

Zvaničnici u Briselu smatraju da bi proces rešavanja statusa Kosova u Savetu bezbednosti UN mogao potrajati neko vreme i da će u konačno rešenje ući i Ahtisarijevi zaključci i ono što uspeju da usaglase, pre svih, stalne članice SB UN.

Pomenuti zvaničnici istovremeno smatraju da suštinske Ahtisarijeve odredbe o statusu Kosova teško da mogu biti bitnije promenjene.

NATO demantuje Holbruka i Frida

NATO je danas odbacio tvrdnje uticajnih američkih ličnosti da na Kosovu mogu izbiti nasilje i rat ako Rusija odloži ili spreči da se u UN usvoji plan izaslanika Martija Ahtisarija za status Kosova.

"Želim da naglasim da je Kfor u potpunosti opremljen, pod komandom i sposoban da očuva i održi bezbednost na Kosovu", izjavio je funkcioner NATO.

Na pitanje kako objašnjava izjavu pomoćnika američkog državnog sekretara Danijela Frida da je "Kosovo preplavljeno oružjem", da "ima ekstremista na sve strane" i da preti nasilje, izvor u sedištu Atlantskog saveza je najpre podvukao da "ne veruje u mogućnost bilo kakvog nasilja širih razmera, a Kfor je sposoban da to spreči".

"Što se tiče izjave (pomoćnika državnog sekretara SAD) Danijela Frida da ima mnogo oružja na Balkanu, mogu ponoviti da NATO nema ovlašćenje da razoruža bilo kog pojedinca na Kosovu", rekao je taj izvor i dodao da će "NATO obezbediti sigurnost i zaštitu na Kosovu". "To jeste naš mandat i mi smo savršeno upoznati s prilikama na području u kojem delujemo", istakao je on.

Zamoljen da se osvrne na tvrdnju iz poverljive analize nemačkog Ministarstva odbrane, objavljenoj u nedeljniku "Špigl", da su organizovani kriminal i trgovina ljudima prodrli u strukture NATO trupa na Kosovu i da zato Kfor ima "veoma lošu sliku", zvaničnik u sedištu Atlantskog saveza je odgovorio da je to "bez osnova".

Funkcioner NATO-a je rekao da "nema nikakve podatke kojima bi se moglo potvrditi da je bilo koji vojnik NATO upleten u trgovinu ljudima".

U toj analizi čije je ocene preneo "Špigl", navodi se da su "prognoze sa budućnost Kosova uveliko pesimističke" pri čemu ne treba isključiti ni izbijanje "teških nemira, možda i ustanaka nalik revoluciji".

Janjić: Ahtisari sam sebi završava mandat

Koordinator Foruma za etičke odnosne Dušan Janjić kaže da ga je iznenadila odluka Martija Ahtisarija da predlog rešenja za status Kosova dostavi odmah SB UN, a ne Kontakt grupi i dodao je "verovatno on rešio da sam sebi završi mandat".

Komentarišući mogućnost veta Rusije, Janjić je naglasio da poslednjih dana Rusija odbija da odgovori da li će ga uložiti ili ne, već se samo bavi kritikama procesa koji je vodio Ahtisari stavljajući mu do znanja da se Kontakt grupa ne može zaobići.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: