Pravi se popis za ubijanje i slanje u logore? Stigao i odgovor: "Razumete li da je to apsolutna prevara, laž?"

"Ruske snage prave popis Ukrajinaca koji će biti ubijeni ili poslati u logore u slučaju invazije", tvrde SAD. Moskva odgovorila: Fikcija.

Izvor: Tanjug, index.hr

Ponedeljak, 21.02.2022.

09:15

Pravi se popis za ubijanje i slanje u logore? Stigao i odgovor:
Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Vašington post je preneo da je upozorenje o tome zvanični Vašington poslao šefici UN-a za ljudska prava Mišel Bečelet.

Kako piše Vašington post, u tom pismu bez datuma navodi se da nedavne informacije sugerišui da se planiraju "ciljana ubistva, otmice, nepravedna pritvaranja i mučenja".

U poruci američke ambasadorke pri UN Šebe Kroker upozorava se da bi ruska invazija na Ukrajinu dovela do "katastrofalnih kršenja ljudskih prava". Kroker u pismu kaže da je pisala visokom povereniku UN-a za ljudska prava.

U pismu se navodi da će na meti najvjerovatnije biti ruski i beloruski disidenti u egzilu u Ukrajini, novinari i antikorupcijski aktivisti, kao i ranjiva populacija kao što su verske i etničke manjine i LGBTQI+ osobe.

Pismo se pojavilo nakon što su Džo Bajden i Vladimir Putin u načelu pristali na samit čiji je cilj deeskalacija ukrajinske krize. Takođe, prenero je Index.hr, pojavili su se i novi detalji o američkim sankcijama, a Rojters je izvestio da SAD nameravaju da zabrane američkim finansjskim institucijama transakcije za velike ruske banke u slučaju invazije.

"Razumete li da je ovo apsolutna prevara, laž? Ovo su lažne priče"

Izveštaji američkih medija u kojima se navodi da Rusija navodno ima listu ukrajinskih političara koji su ili za odstrel ili za hapšenje, ukoliko dođe do vojnog sukoba između Moskve i Kijeva, su lažni i predstavljaju apsloutnu fikciju, rekao je portparol Kremlja Dmitri Peskov.

"Razumete li da je ovo apsolutna prevara, laž? Ovo su lažne priče. Takva lista ne postoji, to su lažne vesti", kazao je Peskov, prenosi Tass.

On je dodao da Moskva proverava da li su od američkih tajnih službi došle bilo kakve poruke o riziku od terorističkih napada u Rusiji. "U procesu smo proveravanja da li je bilo nekakvih poruka od američkih tajnih službi. U ovom momentu, ne znam da li smo dobili takve signale", dodao je Peskov.

On je opisao kao "neobičnu praksu" upozorenje ambasade SAD svojim građanima o riziku od terorističkih napada u Moskvi, Sankt Peterburgu i ruskim regionima koji se graniče sa Ukrajinom.

"U pitanju je neobična praksa, da dođe od diplomatske misije", naveo je on.

Američka ambasada je u nedelju objavila da, prema neimenovanim izvorima medija, postoji opasnost da bi moglo da dodje do napada na javna mesta i da se savetuju američki gradjani da prate lokalne i medjunarodne medije, izbegavaju gužve i obaveštavaju porodicu i prijatelje o bezbednosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: