Počelo uništavanje živine

Veterinarske ekipe počele su s uništavanjem živine u okolini mesta Bačevci gde je nedavno pronađen labud, uginuo od ptičjeg gripa.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 14.03.2006.

10:41

Default images

Direktor republičke Veterinarske uprave Dejan Krnjajić rekao je za B92 da su mere uništavanje preduzete jer se pretpostavlja da je uginuli labud bio u kontaktu sa živinom, a nedavno je na istom mestu boravio labud sa sumnjivim simptomima. Krnjajić je naglasio da se ubijanje živine sprovodi iz predostrožnosti, kako bi se sprečilo širenje ptičjeg gripa:

"Uginuo je jedan petao. Laboratorije su u pripravnosti, rade se uzorci. Do sutra u 10 sati ćemo imati rezultat. Ovo što smo radili, radili smo promptno kako i treba da uradimo, da sprečimo neku mogućnost. Svi smo svesni da ovo što radimo, radimo da bismo drastično smanjili mogućnost pojave ptičijeg gripa kod živine i, ne daj Bože, kod ljudi. Ono što je realno činjenično stanje je da smo imali labudove koji su se nalazili u bari, a da je živina bila na 50 metara od njih, sigurno da postoji mogućnost kontakta i na neki način mi imamo dovoljno podataka da analizom rizika preduzmemo ovako rigorozne mere“, kaže Krnjajić.

Na trideset domaćinstava biće uništeno oko 300 kokošaka i pevaca.

Iz bužeta će biti nadoknađena sva šteta vlasnicima živine, kao i izgubljena mesečna dobit.

Razvijena vakcina protv ptičjeg gripa

Mađarski naučnici su razvili vakcinu protiv sadašnjeg oblika virusa H5N1, opasnog za čoveka.

Mađarski premijer je danas saopštio da je mađarsko preduzeće Omnivest razvilo vakcinu, koju su potvrdili i mađarski farmaceutski organi, prenosi slovenački list Finance.

Vakcina je namenjena zaštiti ljudi, koji su zbog svog posla u dodiru sa pticama zaraženim ptičjim gripom, a napravljena je od protivvirusnog gela na osnovi aluminijuma i fosfata, za koji niko drugi do sada nema produkcijsku tehnologiju.

Mađarski Farmaceutski institut je dao zeleno svetlo za komercijalizaciju tog proizvoda u Mađarskoj.

Vakcina nije predviđena kao zaštita od mutiranog virusa H5N1, koji bi mogao da se širi sa čoveka na čoveka, već samo za sadašnji oblik virusa, koji se prenosi sa ptica na čoveka.

Azerbejdžan: Žrtve ptičjeg gripa

Ministarstvo zdravlja Azerbejdžana potvrdilo da su tri osobe, umrle ranije ovog meseca, bile zaražene ptičjim gripom.

U saopštenju se ne navodi da li su žrtve, prvi slučajevi ptičjeg gripa među ljudima u toj zemlji, bile zaražene smrtonosim tipom virusa H5N1. Azerbejdžan je prvi slučaj ptičjeg gripa prijavio početkom februara, a kod uginulih ptica nađenih blizu glavnog grada Bakua, otkriven je smrtonosni virus H5N1.

Grad u Rumuniji u karantinu zbog ptičjeg gripa

Černavoda je prvi rumunski grad koji je zbog ptičjeg gripa stavljen u karantin, i to najstroži do sada, budući da je žiteljima naloženo da ne napuštaju grad. Vlasti su naložile da se ograniči ulazak i izlazak iz grada, a postavljeni su i filteri za dezinfekciju. Zaposleni u obližnjoj nuklearnoj elektrani, koji ne žive u gradu, moraće da ostanu u postavljenom kampu do ukidanja karantina.

Utvrđeno je da su virus u grad unele osobe koje nisu poštovale mere da se živina drži zatvorena, kada su više komada živine doneli u grad.

Ministar poljoprivrede, George Flutur, rekao je danas da vlasti, zbog brzog širenja ptičjeg gripa, više neće plaćati odštete za uništenu živinu, u mestima u kojima se ne poštuju propisane mere.

U južnoj županiji Konstanca, kod Crnog mora, u kojoj se poslednjih dana najbrže širi visoko patogeni tip virusa H5N1, danas je utvrđeno novo žariste.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: