Italija: Situacija vanredna, još ne i kritična

U Italiji raste broj novozaraženih od kovida-19 u poslednja 24 sata 5724 nova slučajeva, 29 osoba je umrlo od posledica zaraze, raste i broj hospitalizovanih.

Izvor: B92

Nedelja, 11.10.2020.

11:13

Italija: Situacija vanredna, još ne i kritična
Ilustracija: Getty images/ Alex Grimm

Odeljenja intenzivne nege su, za sada, popunjena sa 5 do 10 odsto, piše dnevni list “Il Fato Kotidijano”.

Prema pisanju medija, situacija je vanredna, ali nije dramatična. Vlada je u trci sa vremenom, dalji rast zaraženih je siguran, s jedne strane treba ograničiti širenje virusa, a s druge strane očuvati, koliko to epidemiološka situacija dozvoli, nastavak rada privrede i “održati škole otvorene koliko je to moguce”.

“Ukratko pokušavamo uraditi sve da izbegnemo još jedan karantin. Oni koji tvrde da su mere prevencije samo zamke da bi se umanjile naše slobode govore ogromne gluposti. Samo sigurna zemlja može brže trčati i početi ponovno s više energije i odlučnosti”, izjavio je ministar za zdravstvo Roberto Speranca.

Da bi se bolje pratila situacija i brže reagovalo odgovarajućim merama, razmatra se smanjenje broja parametara na osnovu kojih se meri širrenje koronavirusa, sa sadašnjih 21 na samo pet kriterujuma da bi se brže utvrdila epidemiološka slika i preduzele odgovarajuće mere zaštite.

Za danas popodne najavljena je vanredna sednica vladinog Naučno-tehničkog komiteta, savetodavno telo, koje će utvrditi druge mere neophodne za ograničavanje širenja zaraze. Budući da se epidemiološka situacija veoma brzo menja nove mere vlade, koje su bile najavljene za sredu 15 novembra, po svemu sudeci biće donesene i stupiće na snagu ranije.

Italijanski mediji, pozivajući se na izvore bliske vladi, pišu da će Komitet predložiti dalje skarćenje rada barova i restorana, ograničavanje zadržavanja mladih pred barovima, što je jedna od komponenti takozvane “movide", a već se savetuje gradzanima da i u okviru porodičnog druženja koriste masku u društvu sa osobama koje ne čine deo porodice.

U ovoj fazi posebno zabrinjava situacija u južnim italijanskim pokrajinjama, kao Kampanja, gde je poslednjih nekoliko sedmica zabeležen najveći rast novozarazenih, a zdravstvene ustanove su manje efikasne i opremljene nego one na severu Italije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: