Tenzija zbog balona i letaka

Južnokorejska grupa aktivista poslala je tokom noći na stotine hiljada letaka balonima preko granice u Severnu Koreju.

Izvor: B92

Utorak, 23.06.2020.

17:56

Tenzija zbog balona i letaka
Ilustracija: Deposit photos/BrianAJackson

To je izjavio danas aktivista Park Sang-hak, uprkos ponovljenim upozorenjima Severa da će se osvetiti za takve akcije.

Park je rekao je da je njegova organizacija poslala 20 ogromnih balona sa 500.000 letaka, 2.000 novčanica od jednog dolara i malih knjiga o Severnoj Koreji iz pograničnog grada Padžua u ponedeljak uveče, preneo je AP.

Bivši državljanin Severne Koreje koji je prebegao u Južnu Koreju, naveo je u saopštenju da je slanje letaka borba za pravdu u cilju oslobođenja građana Severne Koreje.

Ovaj korak će sigurno pojačati već velike tenzije koje vladaju između dve Koreje, navela je agencija.

Lokalni zvaničnici Južne Koreje saopštili su da bi mogli da zatraže od policije da ispita Parka kao potencijalnu bezbednosnu pretnju stanovnicima na pograničnim područjima.

Južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje, koje se bavi odnosima sa Severnom Korejom, izdalo je odvojeno saopštenje u kome je izrazilo duboko žaljenje zbog Parkovog pokušaja slanja letaka.

Nazivajući lidera Severne Koreje Kim Džong Un-a zlom, a njegovu vladavinu varvarstvom, Park je rekao da će i dalje slati letke protiv Kima.

"Iako su stanovnici Severne Koreje postali robovi modernog doba bez osnovnih prava, zar nemaju pravo da znaju istinu?", zapitao se on.

Južnokorejski zvaničnici su obećali da će zabraniti slanje letaka i dodali da će podneti tužbu protiv Parka i drugih severnokorejskih aktivista jer povećavaju animozitet i ugrožavaju stanovnike u pograničnim područjima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: