Kakav je put do "bele šengen liste"

Dobijanje pozitivne Studije izvodljivosti znači i da je SCG za korak bliža zemljama koje su na tzv. beloj šengenskoj listi.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.05.2005.

16:09

Default images

Međutim, koliko će još vremena morati da prođe da bi građani Srbije i Crne Gore mogli da bez viza putuju u zemlje Evropske Unije zavisi od efikasnosti vlasti SCG. Potpredsednik Vlade Miroljub Labus kaže da postoji još niz zahteva međunarodne zajednice koje moramo da ispunimo.

"Znači, da bude civilna kontrola granice, da upravljanje granicom bude iz jednog centra, da imamo nove pasoše, da usvojimo zakon o azilu. Još imamo dve zemlje s kojima treba da zaključimo ugovor o readmisiji i kada to napravimo doćićemo na belu šengensku listu", kaže Labus.

Ono što će građani SCG morati da urade je promena pasoša. Naime, postojeće putne isprave ne zadovoljavaju standarde sigurnosti koji su neophodni za ulazak u zemlje EU i lako ih je falsifikovati. Rok koji je postavila međunarodna zajednica je 1. januar 2006, ali političari u SCG navode da to nije strogo fiksiran datum.

Ono što je za sada nepoznanica je da li će novi pasoš biti jedinstven za građane obe članice državne zajednice, kaže pomoćnik ministra spoljnih poslova Predrag Bošković: "Kada su pasoši u pitanju, glavna odgovornost je na ministarstvima unutrašnjih poslova država članica i oni su ti koji treba da krenu u tu proceduru. Naravno, pre toga mora da se donese politička odluka. Oni su obavešteni od strane Ministarstva spoljnih poslova, i jedno i drugo ministarstvo policije, i sada je na njima da urade legislativu i način kako će taj pasoš izgledati, kao i da odrede vrstu zaštite." 

U MUP-u Srbije, kao i mnogo puta do sada, nisu odgovorili na zahtev B92 da dobijemo informaciju o tome kako bi trebalo da izgleda budući pasoš naših državljana. Ono što je B92 uspeo da sazna je da ni u samoj Evropskoj uniji još ne postoji saglasnost o tome koji nivo biometrijske zaštite treba da ima taj pasoš. Postoje dva modela – američki, koji podrazumeva skeniranje oka, i evropski model, a to je otisak prsta. U svakom slučaju, i jedan i drugi su jako skupi, ali naši političari tvrde da postoji spremnost međuanarodne zajednice da finansira taj projekat.

Jedan, dva, ili tri nova pasoša

Iako se tačno ne zna koliko će koštati promena pasoša, sigurno je da će i građani morati da snose deo troškova. Međutim, budući da živimo u zemlji u kojoj se crnogorski deo političke elite zalaže za odvajanje Crne Gore, potavlja se pitanje da li ćemo, ako referendum o nezavisnosti uspe, morati da menjamo i te pasoše.  

Bošković ističe da to i nije veliki problem: "Mi još uvek koristimo pasoše SRJ iako ona ne postoji. Mislim da se u nekom procesu redovne zamene pasoša može obaviti, bez obzira kakav dogovor sad bio i da li će to biti jedan te isti ili različiti pasoši, i da li će to kasnije voditi novoj promeni pasoša."

Naši političari su optimisti i veruju da će Srbija i Crna Gora već za godinu dana moći da ispuni sve uslove da se nađe na beloj šengenskoj listi. Miroljub Labus navodi da je to paralelan proces sa procesom pridruživanja i da ćemo onog onog momenta kada budemo imali ugovor o pridruživanju EU, imamati i daleko veće šanse za "šengen".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: