"Nadam se da su sve sumnje razrešene u dijalogu sa Rusijom"

Predsednik Poljske Andžej Duda izrazio je nadu da su sve sumnje razrešene u dijalogu sa Rusijom o istoriji Drugog svetskog rata.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.01.2020.

17:02

Ilustracija: EPA-EFE/ Marcin Bielecki

Predsednik Poljske je to izjavio na zajedničkoj konferenciji za štampu sa izraelskim kolegom Ruvenom Rivlinom, preneo je TAS.

"Došlo je do ozbiljne razmene mišljenja između poljskih vlasti i ruskih predstavnika", rekao je Duda i dodao da se nada da su sve sumnje rešene i da više neće biti pokušaja menjanja istorije.

"Mi pozivamo na to. To nam je važno", naglasio je on.

Govoreći o komemorativnim događajima posvećenim 75. godišnjici oslobađanja logora smrti Aušvic od Crvene armije, Duda je rekao da je to važan dan u svetskoj istoriji.

"Tada su 27. januara 1945. vojnici Crvene armije oslobodili nekoliko hiljada preživelih i najgori period u njihovom životu se konačno završio", naveo je on.

Događaji u Aušvicu se dešavaju dok Rusija i Poljska vode burnu debatu o istoriji Drugog svetskog rata.

Varšava je kritikovala govor ruskog predsednika Vladimira Putina u decembru. Putin je u tom govoru podsetio da je Sovjetski savez bio poslednja evropska država koja je potpisala sporazum o nenapadanju sa Nemačkom i izneo arhivska dokumenata koja prikazuju tadašnje poljske državljane u lošem svetlu.

Predsednik Poljske optužio je Putina za potpuno iskrivljenje istorijske istine i širenje poststaljinističkog revizionizma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: