Esper poziva Bagdad da uspostavi kontrolu

Američki ministar odbrane Mark Esper, povodom niza napada na baze u kojima su smeštene američke snage u Iraku, poziva Bagdad da uspostavi kontrolu.

Izvor: B92

Utorak, 17.12.2019.

09:06

Esper poziva Bagdad da uspostavi kontrolu
Tanjug/AP Photo/Francisco Seco

U proteklim nedeljama povećali su se raketni napadi na iračke baze, u kojima se nalaze članovi koalicije predvođene SAD, a niko za sada nije preuzeo odgovornost za te napade, podseća Rojters.

"Treba nam njihova pomoć kako bismo stavili bezbednosnu situaciju pod kontrolu i stabilizovali je, ali i dalje zadržavamo naše pravo na samoodbranu i to ćemo iskoristiti", rekao je Esper novinarima nakon puta u Evropu.

Na pitanje ko stoji iza tih napada, Esper je rekao da sumnja na Iran, ali da je to teško utvrditi.

Prethodno je iz kancelarije iračkog premijera saopšteno da je Esper pozvao Abdula Mahdija da preduzme korake kako bi sprečio napade na beze, u kojima se nalaze američki vojnici.

Abdul Mahdije je, kako se dodaje, upozorio Espera da bi jednostrane akcije mogle da imaju negativne poteze, koje bi bio teško kontrolisati i koje bi mogle da ugroze suverenitet Iraka.

Mahdi je podneo prošlog meseca ostavku na mesto premijera zbog masovnih antivladinih protesta i od tada je samo tehnički premijer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: