EU odgovorila Haradinaju: Pregovaramo samo sa Tačijem

Predstavnici Evropske unije ponovo su pisali premijeru privremenih kosovskih institucija Ramušu Haradinaju.

Izvor: B92

Utorak, 18.12.2018.

12:31

EU odgovorila Haradinaju: Pregovaramo samo sa Tačijem
Foto:EPA -EFE/Stephane Lecocq

Predstavnici EU Federika Mogerini, komesar za trgovinu Sesilija Malmstrem i komesar Johannes Hahn uputili su novo pismo premijeru privremenih kosovskih institucija, Ramušu Haradinaju, u kojem navode da je svojim jednostanim akcijama ugrozio napredak koji je do sada postignut u dijalogu.

Evropski funkcioneri takođe pozdravljaju rezoluciju o dijalogu, koju je kosovska skupština usvojila na Haradinajevu inicijativu, ali, kako prenose prištinski mediji, ukazuju da će dijalog biti nastavljen u istom formatu, koji podrazumeva da EU zastupnikom stavova Prištine i učesnikom u dijalogu i dalje smatra samo Hašima Tačija.

Portparolka Evropske unije Maja Kocijančič potvrdila je za Tanjug da je pismo Mogerinijeve, Hana i Malstremove upućeno Haradinaju, ali nije želela da govori o njegovom sadržaju.

Sadržaj je obelodanila Gazeta ekspres onlajn, ističući da evropska "trojka" u pismu najpre odbacuje Haradinajevu ocenu, koju je izneo u svom prethodnom pismu Briselu, da je u dosadašnjem dijalogu Beograda i Prištine malo toga učinjeno.

Poručuju takođe da kosovskoj vladi treba da bude jasno da dijalog Beograda i Prištine treba da bude nastavljen u formatu u kojem je taj proces i započet:

"Snažno odbacujemo vašu ocenu da dijalog stagnira. Umesto toga, dijalog na čelu sa dva predsednika obeležava i označava stalni napredak. Ovu procenu smo podelili sa liderima EU na Evropskom savetu u decembru i dobili smo ohrabrujuće poruke podrške", navodi se u pismu upućenom Haradinaju.

Predstavnici EU smatraju da je rezolucija usvojena u kosovskoj skupštini važna i da treba da doprinese ubrzanju nastavka procesa na konstruktivan način, u okviru dijaloga na visokom nivou.

"Mi to pozdravljamo i smatramo to uvodnim stavovima Kosova koje će njegov predsednik izraziti u nastavku dijaloga", kaže se i ističe da je za EU dijalog jedini realni okvir za rešavanje normalizacije odnosa između Prištine i Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: