Rusija, SAD i EU: Od "primljeno k znanju" do "antisrpsko"

Presuda bivšem generalu VRS Ratku Mladiću bila je udarna vest u domaćim i svetskim medijima. Na presudu su reagovali i Moskva i Vašington.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 23.11.2017.

20:01

Rusija, SAD i EU: Od
Foto: Tanjug/AP

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je rekla da je presuda samo nastavak politizovanog pristrasnog kursa koji je zauzimao Tribunal u Hagu tokom svog rada.

Ona je dodala da je indikativno to što Tribunal nije uspeo da nađe krivično delo u postupcima “zloglasnog bosanskog ratnog komandanta Nasera Orića“, čiji su se militanti “krili u Srebrenici i koristili za napad na srpske civile od 1992. do 1994.“

Kako je rekla, Tribunal tumači tragične događaje iz devedesetih na “veštački, jednostrani i antisrpski način“ i tako podriva obnovu uzajamnog poverenja na Balkanu.

Slučaj ubistva majke i deteta ispred Centra za socijalni rad u Rakovici, 12. jula ove godine, duboko je pogodio javnost.

Sa druge strane, Vašington je bio prilično neodređen.

Američki Stejt department saopštio je da je primio k znanju presudu Mladiću, preneo je “Glas Amerike“.

Zvaničnik Stejt departmenta rekao je da SAD podržavaju rad i presude Haškog tribunala, da nastavljaju da se sećaju žrtava u ratu u bivšoj Jugoslaviji, ali i "da pozivaju zemlje i narode u regionu da se uzdrže od zapaljive retorike i da rade zajedno da izgrade bolju budućnost za čitav region".

Zvanične reakcije Brisela nije bilo. Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič kaže da EU ne komentariše individualne presude, ali da u potpunosti poštuje i podržava rad Tribunala u Hagu.

Ona je posle izricanja presude Ratku Mladiću u ime EU pozvala sve zemlje u regionu da rade radi pomirenja, regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa.

"Presuda koja je u slučaju Ratka Mladića izrečena danas pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju dotiče se najmračnijih i najtragičnijih događaja u Bosni i Hercegovini, uključujući genocid u Srebrenici. Dostizanje pravde i kažnjavanje najtežih zločina jesu osnovna ljudska obaveza", navedeno je u saopštenju koje je Kocijančičeva prenela medijima u Briselu.

Ona je u saopštenju, u ime EU, prenela i najdublje saučešće svima koji su preživeli i onima koji su izgubili svoje najdraže.

"Iako mi ne komentarišemo individualne presude, u potpunosti poštujemo odluke Tribunala u Hagu i podržavamo njegov rad", navela je Kocijančičeva, te dodala da EU naglašava potrebu za punom saradnjom sa Tribunalom u Hagu, ali i sa naslednikom Tribunala - Mehanizmom za međunarodne krivične tribunale.

Šef Delegacije EU Sem Fabrici izjavio je da EU u potpunosti poštuje rad Međunarodnog suda u Hagu, kao i da ne komentariše pojedinačne slučajeve.

Fabrici je, upitan da prokomentariše presudu Ratku Mladiću u Hagu, rekao novinarima da EU naravno pruža podršku svim zemljama u regionu da podrže sve mehanizme tog Međunarodnog suda, ali da EU ne komentariše pojedinačne slučajeve.

Slično je prokomentarisala i šefica diplomatije EU Federika Mogerini.

"Presuda u slučaju Ratka Mladića pred Međunarodim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, koja je danas izrečena, dotiče se nekih od najmračnijih, najtragičnijih događaja u nedavnoj istoriji Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana, uključujući genocid u Srebrenici", ocenila je Mogerinijeva, prenele su agencije.

Inače, članice EU su reagovale pojedinačno. Nemačka je zadovoljna presudom, kao i ministar spoljnih poslova Velike Britanije Boris Džonson.

Da je “pravda ostvariva” rekao je i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: