Mnangagva Mugabeu: Podnesi ostavku, pa da krenemo napred

Bivši potpredsednik Zimbabvea Emerson Mnangagva pozvao je predsednika Roberta Mugabea da podnese ostavku i dozvoli zemlji da "krene napred".

Izvor: B92

Utorak, 21.11.2017.

09:46

Mnangagva Mugabeu: Podnesi ostavku, pa da krenemo napred
Foto: Tanjug, AP

Robert Mugabe je u nedelju smenjen sa mesta predsednika Zanu-PF i u ponedeljak je istekao rok koji mu je dat da podnese ostavku na mesto šefa države.

Stranka je najavila da će pokrenuti proceduru za impičment, a BBC je javio da će Zanu-PF zahtev za opoziv u utorak podneti Parlamentu.

Mnangagva, koji je napustio Zimbabve pošto je smenjen 6. novembra, prosledio je novinarima saopštenje u kojem poziva Mugabea da podnese ostavku.

Smena Mnangagve podstakla je vojsku da preuzme kontrolu nad glavnim gradom i smesti predsednika Mugabea u kućni pritvor.

Emerson Mnangagva je naveo i da se neće vraćati u Zimbabve "dok mu ne bude garantovana bezbednost".

Kontroverznog predsednika Zimbabvea optužuju za nasilno gušenje opozicije i uništavanje zemlje. Poznat je i po zapaljivim uvredama upućenim Zapadu, svojim protivnicima i novinarima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: