Lavrov: SAD i S. Koreja u kontaktu polutajnim kanalima

Moskva tražiti nastavak pregovora o situaciji na Korejskom poluostrvu, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Izvor: B92

Petak, 01.09.2017.

15:33

Lavrov: SAD i S. Koreja u kontaktu polutajnim kanalima
Foto: Tanjug, arhiva

„Mi znamo da Amerikanci na nekim polutajnim, poluzvaničnim kanalima razgovaraju sa predstavnicima Pjongjanga“, rekao je Lavrov, prenosi "Sputnjik".

„Nećemo imati ništa protiv, bićemo samo ’za‘ ako se oni dogovore o nekoj deeskalaciji, ako se svi ohlade, sednu za pregovarački sto i počnu da razgovaraju. Imamo zajednički cilj — denuklearizacija Korejskog poluostrva, tako da na severu ne bude nuklearnog oružja, a na jugu, ni svog, ni američkog“, rekao je ruski ministar spoljnih poslova.

U utorak 29. avgusta Pjongjang je izvršio raketnu probu. Sekretar šefa japanskog kabineta Jošihide Suga rekao je da je raketa proletela iznad severnog japanskog ostrva Hokaido i pala 1.180 kilometara istočno od ostrva u Tihi okean. Prema navodima južnokorejskih medija koji navode vojsku zemlje, balistički projektil Severne Koreje leteo je 2.700 kilometara i dostigao maksimalnu visinu od 550 kilometara.

Savet bezbednosti UN održao je vanredno zasedanje u vezi sa još jednim lansiranjem balističke rakete Severne Koreje i usvojio izjavu predsednika u kojoj se osuđuju akcije Pjongjanga i zahteva da se probe zaustave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: