Nedelja, 21.05.2017.

10:00

Građani Hrvatske glasaju na lokalnim izborima

U Hrvatskoj su u 7.00 otvorena birališta.

Izvor: Beta

Građani Hrvatske glasaju na lokalnim izborima
Foto: Tanjug

Na njima ćeoko 3,7 miliona birača birati članove predstavničkih tela jedinica lokalne i regionalne samouprave, opštinske načelnike, gradonačelnike i župane, kao i njihove zamenike.

Biraće se i zamenici opštinskih načelnika, gradonačelnika i župana iz redova pripadnika nacionalnih manjina. Pripadnici nacionalnih manjina biraju iste opšte liste i kandidate kao i svi birači, a dodatno imaju pravo da biraju i zamenike opštinskih načelnika, gradonačelnika, odnosno župana iz reda svoje manjine u jedinicama gde je to pravo utvrđeno.

Državljani drugih država EU po prvi put mogu da biraju i da budu birani u predstavnička tela, ali oni ne mogu da biraju izvršnu vlast, odnosno opštinske načelnike, gradonačelnike i župane.

Na lokalnim izborima ne može da se glasa izvan mesta prebivališta.

Za oko 9.500 mesta u 576 lokalnih jedinica takmiči se oko 47.600 kandidata, što je za 9.000 manje nego na izborima pre četiri godine. Biračka mesta biće otvorena do 19 časova, a prve rezultate Državna izborna komisija počeće da objavljuje na svojim stranicama posle 21.00.

Najzanimljiviji su izbori za gradonačelnike četiri velika grada – Zagreba, Rijeke, Splita i Osijeka, gde se očekuje neizvesna trka i verovatni drugi krug za dve nedelje.

Uz borbe za velike gradove biće zanimljivo i u dalmatinskim županijama, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj, gde se očekuje glavna bitka izmedu doskorašnjih koalicionih partnera u vlasti - Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Mosta, kao i u Metkoviću, odakle su vođe Mosta. Dalmatinske županije su tradicionalno naklonjene HDZ.

Kampanja za lokalne izbora bila je u senci krize vlasti pošto se neočekivano raspala vladajuća koalicija HDZ-a i Mosta, pa nije jasno postoji li uopšte parlamentarna većina.

Lokalni izbori su prvi pravi test za vladu desnog centra Andrej Plenkovića iz HDZ-a, a analitičari ocenjuju da će od rezultata izbora zavisiti i hoće li se uskoro ići i na parlamentarne izbore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

7 h

Podeli: