Moro: Ključni trenutak za prevazilaženje prošlosti

Ambasadorka Francuske Kristin Moro poručila je mladima u regionu da treba da vide šta ih spaja a ne šta ih razdvaja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.01.2017.

20:27

Moro: Ključni trenutak za prevazilaženje prošlosti
Foto: Tanjug

Ona je dodala da je sada ključni trenutak za prevazilaženje pesimizma i ogorčenosti prošlošću, jer su to, kako je rekla, zarazne bolesti.

Govoreći na panel diskusiji o Kancelariji za regionalnu saradnju mladih (RYCO), povodom obeležavanja 54. godišnjice Jelisejskog sporazuma u Gete Institutu, ona je istakla da će RYCO biti izvrstan instrument za izgradnju novih mostova između mladih u zemljama Zapadnog Balkana.

Kancelarija, koja počinje sa radom radom u drugom tromesečju 2017, pružiće nadu za preoblikovanje života u ovom regionu i staviti akcenat na to šta oni mogu da iznedre kako bi imali bolju budućnosti, istakla je ona.

"Vaša budućnost je u vašim rukama, vama pripada, vidite šta vas spaja, a ne šta vas razdvaja. Ovo je ključni trenutak kada treba prevazići pesimizam, ogorčenost prošlosčhu, jer to su zarazne bolesti i nadam se da im niste podlegli, jer je to veoma daleko samom duhu mladih", poručila je Moro na panel diskusiji.

Moro kaže da su uloženi značajni napori da se izgrade veze u regionu između ostalog i kroz zajedničke infrastrukturne projekte koji će doprineti unapređenju međusobne saradnje, a takođe i u okviru evropskih integracija, koje će, dodaje, biti završene tek pošto zemlje Zapadnog Balkana uđu u EU.

"Sve te veze imaju i društveni smisao, ne dolazi samo do razmene dobara već i ljudi, ideja i njihovih vizija, i to je upravo srž filizofije Kancelarije za regionalnu saradnju mladih i upravo na tim osnovama je izgrađena", rekla je ona.

Nemački ambasador Aksel Ditman je govoreći o saradnji između Francuske i Nemačke posle potpisivanja Jelisejskog sporazuma kazao da su postignute konkretne mere, među kojima je i Francusko-nemačka omladinska kancelarija, koja je obezbedila razmenu preko osam miliona omladinaca.

"To su jako dobri primeri iz kojih možete izvući korist i zaključke u ovom regionu", rekao je Ditman, primetivši da državnici na Balkanu takođe konkretno sarađuju, te da Nemačka to podržava u okviru konferencije Zapadnog Balkana, koja je počela 2014. u Berlinu, nastavljena u Parizu, a koja će sada biti održana u Trstu.

Prema njegovim rečima, ključni projekat u smislu pomirenja jeste upravo inicijativa, koja je otpočela, a koju su pokrenuli premijeri Srbije i Albanije- osnivanje Kancelarije za regionalnu saradnju mladih.

Na Samitu zemalja Zapadnog Balkana u Parizu prošle godine, predstavnici vlada Srbije, Albanije, BIH, Kosova, Makedonije i Crne Gore potpisali su sporazum o stvaranju RYCO.

RYCO je inače stvorena po uzoru na Francusko-nemačku kancelariju za mlade nastalu u okviru Jelisejskog sporazuma kojima je 22. januara 1963. potvrđeno francusko-nemačko pomirenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: