"Ni strani faktor nije načisto - šta sad da radi Beograd"

Srbiji nije lako oko Republike Srpske i BiH jer ni međunarodni faktor nije načisto šta hoće, da li da se Beograd meša ili ne, kaže profesor Nenad Kecmanović.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.09.2016.

16:45

Foto: B92

"Jednom traže jedno, a sledeći put nešto drugo. Beograd mora da sledi načelo koje se uvek pojavi na kraju. Sve u BiH mora da bude rezultat demokratskog dogovora i to je ono što Srbija mora da štiti iz Dejtonskog sporazuma. Zaboravlja se da pre svega nije trebalo da dopusti ovoliku deviziju Dejtona", kaže profesor FPN.

Kako je rekao, dan nakon referenduma u Republici Srpskoj svi se trude da relativizuju priču i da spuste tenzije.

"Imamo izjave i premijera Srbije, pa i ruskog ambasadora Čepurina da sada treba da se stavi tačka. Čini mi se da će sada sve splasnuti", kaže Kecmanović.

Profesor smatra da će se uskoro sve zaboraviti i da će u prvi plan doći lokalni izbori. Takođe, veruje da neće biti ništa od hapšenja koja se najavljuju iz Sarajeva.

"Izašao je ceo narod, ne možete zbog toga hapsiti i suditi. EU ionako preporučuje da se referendumom što više rešavaju problemi u zemljama članicama", rekao je Kecmanović.

Kao prauzroke situacije u BiH on je označio upravo otvaranje prostora da se posle Dejtona "radi šta hoće".

"Kada je Ričard Holbruk počeo sam da priča da aneks četiri ništa ne vredi, tada je počeo svako da radi šta hoće i počela je dugotrajna radikalna revizija", rekao je Kecmanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: