Kosovski zvaničnici osuđuju napad u Goraždevcu

Izvor: B92

Četvrtak, 14.08.2003.

12:00

Default images

Svi prištinski dnevnici na albanskom u četrvtak prenose osude kosovskih zvaničnika napada na grupu dece u Goraždevcu kod Peći. Primetno je da se u prištinskoj štampi ističe da su ubijena deca "građani Kosova", a njihova nacionalnost navodi se kao sporedan detalj. "Takvi nasilni akti nanose štetu životima građana i ubija budućnost Kosova, za koju bismo želeli da bude demokratska, evropska, za sve njegove građane. Kosovske i međunarodne institucije morale bi da odlučno upotrebe sve svoje snage da pronađu izvršioce tih akata i da ih privedu pravdi", izjavio je predsednik Skupštine Kosova Nedžat Daci, za B92 prenosi novinar UNMIK-radija Zoran Ćulafić.

U uredničkom komentaru u "Zeriju" Bljerim Šalja ocenjuje da je "strašna tragedija" u Goraždevcu nanela veliku štetu demokratskim procesima na Kosovu, ali postavlja pitanje hoće li kosovske institucije imati snage da se suprotstave takvih zločinima. "Ubistvo kosovske dece je ubijanje budućnosti Kosova, a oni koji to rade žele da vrate Kosovo u period pre 1999. Više od bilo čega, Kosovu je potrebna istina o tim ubistvima", piše Šalja.

"Kohe ditore" tragediju u Goraždevcu naziva "terorističkim aktom" i ocenjuje da je taj zločin usmeren protiv interesa kosovskih građana, protiv "slobode i ravnopravnosti za sve građane Kosova" i posebno protiv nastojanja da se na Kosovu živi bez straha, pre svega imajući u vidu "one najranjivije, decu i pripadnike manjinskih zajednica". "Oni koji su proglasili sezonu smrti na Kosovu moraju biti zaustavljeni. Ubijanjem Kosovara, oni ubijaju slobodu Kosova", zaključuje se u komentaru "Koha ditore".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: