Ponedeljak, 30.05.2016.

15:05

Smenjeni Zilkić i Jusufspahić, Numan novi muftija

Na sednici Vrhovnog sabora Islamske zajednice Srbije za novog muftiju srbijanskog imenovan je Abdulah Numan, saopštio je danas Vrhovni sabor IZS.

Izvor: Beta

Smenjeni Zilkić i Jusufspahić, Numan novi muftija
Jusufspahiæ i Numan (desno)

Dosadašnji muftija Muhamed Jusufspahić razrešen je dužnosti.

Na sednici održanoj juče u Novom Pazaru razrešen je dužnosti kompletan Rijaset IZS u tehničkom mandatu sa reis-lu-ulemom Ademom Zilkićem na čelu zbog, kako se navodi u saopštenju, "isteka mandata i protivustavnog produženja tehničkog mandata".

Jusufspahić je za Betu rekao i da je umesto smenjenih postavljeno povereništvo, odnosno nova uprava "koja treba da organizuje legalne izbore koje su oni koji su bili u tehničkom mandatu opstruirali".

"Zilkić više nije reis i on je podneo ostavku koja je prihvaćena. Svi koji su bili u tehničkom mandatu, uključujući i mene kao muftiju srbijanskog, smenjeni su", rekao je Jusufspahić.

On je odbacio navode da Zilkić i još nekoliko članova Vrhovnog sabora te verske zajednice nisu smenjeni, a što je objavljeno na sajtu koji slovi za zvanično glasilo ISZ.

"Ne možemo da vezujemo ISZ za ličnosti i pojedince. Tu je sada kolektivna uprava koju čine sandžački muftija Hasib Suljović, preševski muftija Nedžmedin Sćipi i srbijanski muftija i to su legalni i legitmni organi", rekao je on.

U saopštenju Vrhovnog sabora ISZ navedeno je i da je smenjen vršilac dužnosti predsednika Vrhovnog sabora Sabahudin Obućina zbog kršenja Ustav te verske zajednice, dok je za predsedavajućeg privremenog organa - povereništaa imenovan muftija sandžački Hasib Suljović.

Za predsednika Vrhovnog sabora IZS jednoglasno je izabran Muhamed Jusufspahić, a za potpredsednika Mustafa Makić i Granit Kamberi, dodaje se u saopštenju.
Ranije danas na sajtu IZS je negirala da su smenjeni reis Adem Zilkić i još nekoliko članova Vrhovnog Sabora te verske zajednice.

Prema navodima na sajtu koji slovi za zvanično glasilo IZS, taj skup "nije imao kvorum, a tom prilikom je prekršeno nekoliko članova Ustava" te verske zajednice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

23 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: