Kako zaštititi decu na internetu?

Većina dece ima pristup internetu, ali ne zna dovoljno kako da se zaštiti od zlostavljanja na globalnoj mreži. Ovom problemu potrebno je pristupiti globalno.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.11.2015.

16:33

Default images
Foto: printscreen

Napredak informatičkog društva i razvoj interneta nosi i brojne pretnje. Najosetljivija grupa su deca koja su često izložena zlostavljanju.

“Samo ove godine policijaje uhapsila 35 lica zbog ovog krivičnog dela što predstavlja značajno povećanje u odnosu na prošli period. To je pokazatelj da ova pošast ne jenjava, ali i da policija dobro radi svoj posao“, rekao je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Neophodno je široko međunarodno delovanje kako bi se ovom problemu stalo na put.

Zlostavljanje dece na internetu je globalni zločin zato i borba mora biti globalna.

sink Danijel Kif ambasador Velike Britanije

“Pre samo 25 godina suočavali smo se sa hiljadama fotografija dok su danas u pitanju milioni fotografija. Razvoj tehnologije je počionicima olakšao povezivanje anonimnost i mogućnost siranja i razmenjivanja materijala“, rekao je ambasador Velike Britanije Danijel Kif.

Neprimeren sadržaj na internetu ne sme da se ignoriše. Na sajtu Net patrola, prijavljuju se sporni sadržaji. Deci koja su žrtve poručuju

“Nemojte čekati ni minut da da kažete nekom odraslom. Ni minut da se javite policiji, to je jako važno pre nego što materijal, fotografija, ali i video snimci prošire preko interneta i šteta bude još mnogo gora“, navodi Net patrola.

Iako Srbija, nažalost, ne zaostaje za ostatkom sveta kada se radi o zloupotrebi dece na internetu, jednu pojavu još ne beležimo.

“Sajber jazbine su prostorije kojim as e onlajn prenosi seksualno zlostavljanja dece z anovcanu nadoknadu , sto je postao trend u svetu a mi još takvih krivicnih dela nemamo“, kažu u Odeljenju za visokotehnološki kriminal.

Konferencija "Zaštita dece na internetu", u organizaciji Unicefa, deo je globalnog programa za izgradnju kapaciteta u borbi protiv seksualne eksploatacije dece.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: